2019 Mini E Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

BMW bünyesinde yenileme ve geliştirme çalışmaları süren Mini E hakkındaki gerçekler artık sır değil. Marka, mini gibi daha birçok İngiliz otomobilinin elektrifikasyonu hakkında yardımcı bilgi akışından mutluyken sayıları her geçen gün artan taleplere cevap olarak Mini E’nin güncellenmiş halini tanıtıyor. Modelin elektrik dönüşümü projesinin ilk versiyonu 2008 LA Oto Show’da açıklanmıştı. Mini markasının 60. yıldönümünde tam elektrikli versiyonu olan Mini E ise yakında lanse edilecek ve piyasada olacak.

Mini Elektrikli Tasarım

Mini’nin tasarımı geçmişinden günümüze oldukça ikoniktir. E sürümünde de benzer bir tasarım meraklılarını bekliyor. Saf elektrikli konseptin 3 kapılı Mini Hatch E olarak piyasaya sürüleceği ise projeyi şekillendirenler tarafından doğrulandı. Aslında yeni nesil tasarımda geçmiş modellerin izleri de mevcut. 2018 serisindeki Union Flag arka farlar yeni E serisinde de olacak. Ön bölümde kapalı bir ızgara ile süksenmiş modelin hava soğutmasına zaten ihtiyacı yok. Geliştirici şirketin klasik Mini tasarımına atıfta bulunan yeni dış tasarım ile guru duyduğu ve ilk bakışta Mini Countryman SE’yi andıracağı vurgulandı. Konsept olarak görücüye çıkan Mini E için bazı beklentiler de mevcut. Ana hat çizgilerinin daha keskin olması ve alt kısımdaki eteklerin piyasa modelinde de olması en büyük beklentiler arasında. Bir diğer öneri ise modelin Mini Cooper SE adıyla piyasaya sürülmesi. Sportif kaslı elektrikli modele bu adın yakışacağı düşünülüyor.

2019 Mini E Donanim

İki farklı versiyonu olacağı kesin. İkisi arasındaki en büyük fark motor bölümündeki kapak tasarımı. Biri agresif biri daha arif ve sade görünüyor. Ancak bu görüş şimdilik sızan kamuflajlı fotoğraflardan elde ediliyor. Kişileştirme konusunda da oldukça özel bir marka olan Mini, bu konuda da rakiplerinin bir adım önünde. Dışı gibi iç tasarımında da klasik çizgilerin hâkimiyeti baskın olacağı düşünülen, 2019 Mini E hakkında bilmeniz gereken her şey şimdilik bu kadar ancak, teknik ve performans konusu meraklılarının akıllarında soru işareti olarak kalmaya devam ediyor.

Mini E Performans Aralığı ve Güç

Mini Elektrik veya Mini Cooper SE, hangi adı alacağı belirlenmemiş yeni nesil modele can verecek motor ve bataryalar hakkında henüz resmi bir açıklama yok. BMW 5. nesil abralarının elektrikli aktarma organlarıyla çalışacağını duyurmuştu. Bu konudaki ilk proje 2021’de yollarda olacak olan BMW iX3 modelidir. Otoriteler, Mini E serisinde BMW’nin 135 kW’lık elektrik motoruna çok benzeyen bir güç ünitesi kullanacağı düşünülüyor. Batarya olarakta i3 modelindeki 42,2 kWh seçeneği mantıklı görünüyor. Mini gibi boyutları ikonik bir EV için menzil ise 320 km olarak değerlendiriliyor. Ancak rekabetin elektrikli modellerde menzil ile belirlendiği bariz iken daha farklı değerlerde sunulabilir.

Bir diğer konu ise fiyat. Hem rekabet hem de teknik bakımdan Mini E serisine fiyatının etkisi büyük olacak. Nissan Leaf gibi bir elektrikli arabaya bakıldığında 40 kWh batarya ve güç ünitesiyle model, 62kWh’a kadar arttırılabilir pil setleriyle piyasada olacak. Bu fark için ortalama 5.700 £’luk ekstra masraf çıkıyor. BMW geliştirdiği Mini modelini 30.000 £’un altında satmayı planlıyor ise batarya ve pil setlerindeki opsiyonelliği gündeme getirmeli.

Şarj ise bir diğer konu. BMW’de kullanılacağı kesin olan CCS’nin şarj oranları henüz bilinmiyor. Modelde, AC ile standart 11kW şarj sistemi, DC için ise 50 kW hızlı şarj sistemi olması beklentiler arasında.

En önemli performans beklentisi ise Mini’nin Go-Kart heyecanı veren aksiyon dolu sürüş keyfi. BMW bu keyfi elektrikli model de sağlar ise menzilin çok önemi kalmayacaktır. Aracın sevdalıları, ikonik tasarım ve performansa daha fazla önem vereceklerdir.

2019 Mini E Özellikler

Mini Electric Lansman Tarihi

Saf elektrikli mini sürümü için BMW’nin verdiği tarih, modelin 60. doğum günü olarak bildiriliyor. 1959 yılında yolların tozunu atmaya başlayan Mini serisinin 60 yıllık serüveninde EV tasarım, ilk günkü kadar heyecan verici olarak değerlendiriliyor. BMW Group UK CEO’su Graeme Grieve, 60. yıldönümünde Oxford fabrikalarında canlanacak olan Mini E’nin, 2019 Cenevre Otomobil Show’da görücüye çıkacağı müjdesini verdi.

Yeni nesil Mini E ya da Mini Cooper SE adıyla tanıtılacak olan elektrikli arabaya sahip olmak için henüz bir şartname düzenlemesi ya da ilan yok. Fiyatı konusunda da bir bilgi yok ancak, anlaşılan lansmandan sonraki taleplere göre bilgiler şekillenecek.

Otomotiv dünyasının 2025 yılı hedefleri arasında, yüksek teknolojiler ile donanmış ve etkileyici menzillere sahip elektrikli modeller ile organik yakıtlı modellerinin yer değişeceği düşünüldüğünde, elektrikli bir mini sahibi olmak halen özellikle İngilizler tarafından sorgulanıyor. Modelin geçmişi düşünüldüğünde EV Mini için beklenen talebe ulaşamayacağının ağır basacağı düşünülüyor. Rakiplerin yeni nesil Mini’nin fiyatına yakın rakamlar ile daha farklı konfor ve menziller sunan modelleri şimdiden; İngiliz haklı başta olmak üzere, hemen hemen tüm dünyadan büyük ilgi görüyor. Elektrikli mini için en önemli konu görüyor ki, fiyat ve menzil değerleri olacak.

Önceki HaberHarika Bir Scooter ve Araba Kombinasyonu: Torrot Velocipedo
Sonraki HaberInfiniti QX Inspiration Konsept SUV

BİR YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın:
Lütfen isminizi yazın