2025 Yılında Elektrikli Arabalar Nasıl Bir Teknolojiye Sahip Olacak

Elektrikli arabalar henüz tüm kullanıcılar tarafından normal kabul edilmiyor ancak, kabul edilebilirlik oranları her geçen gün artıyor. İngiliz hükümeti, 2030 yılı için karbon emisyonunu azaltmak ve iklim değişikliği hedeflerini tutturmak için dizel ve benzinli araçların üretimlerinde, ciddi sınırlamalar getiren yasal çalışmalara başladı.

Yasal düzenlemeler aynı zamanda, şirketlerin e-araç altyapısındaki dönüşümlerinin ve müşterilerin bu araçlara ulaşmasının, kolaylaşması adına da faydalı içerikler barındırıyor.

Otomotiv tasarımlarındaki standart ve lüks kavramları ise günümüzün değişim rüzgârlarıyla, hızla değişikliğe uğruyor ve bir kaç yıl önceki tasarımlar, adeta eski versiyonlar olarak görülüyor. Bu hızlardaki yasal ve tasarımsal değişiklikler ile 2025 yılında elektrikli arabalar nasıl bir teknolojiye sahip olacak ve neye benzeyecekler gibi sorulara yanıt olarak;

Eller Serbest!

Sesli komut ve ses tanıma teknolojileri; Siri, Alexa ve Google Home sayesinde çoğu elektrikli araba, minimalist iç tasarımlar ile meraklılarına sunulacak.

Yüksek teknolojik donanımların çok sayıda kontrol ünitesi ve düğmeye sahip olacağı yargısına tezat olarak, sesli komut teknolojileri sayesinde en az ya da hiç düğmesi olmayan tasarımlar ile karşılaşılabilir.

2025 yılı gibi ileriki tarihlerde bu gibi teknolojilerin daha da geliştirileceği düşünüldüğünde, sürücüler için Eller Serbest! Ve en az fiziksel çaba ile en güvenilir sürüş keyfi yaşanacak.

Özelleştirilebilir İç Mekan

Elektrikli araba üretiminde müşteri potansiyelini arttırmak için etkileyici projeler geliştiren markalar, elektrikli arabaları müşterilerinin isteğine göre önceden düzenlenebilir iç mekânları ve farklı teknik dokunuşları bu şekilde satışa sunabilir. 2025 yılına kadar, elektrikli araba modellerinde kişileştirilebilir iç mekânlar, opsiyonel olarak sunulabilir. Daha da gelişecek olan bu teknoloji satış sonrası ya da belki de günlük zevklere göre şekillendirilebilir bir düzeye ulaşabilir. Örnek vermek gerekir ise Volkswagen ID Buzz 2022 yılı itibariyle yollarda olacak olan, kişileştirilebilir iç mekân özelliklerine sahip bir elektrikli araba. 1960’lar ve 70’lerin ikonik minivanı, elektrikli teknolojiler ile yeniden şekillendirilerek, markayla özdeş portör olarak, tamamen özelleştirilebilir iç mekânıyla satışa sunulurken, 500 km’lik menzil, otonom sürüş ve diğer teknolojileriyle ciddi ilgi görecek.

Ekranlar

Ekranlar günümüz teknolojilerinin vazgeçilmezleri arasında yer almaya başladı. Elektrikli araba modellerinde de bu gibi ekran teknolojilerinin, daha gelişmiş versiyonlarıyla karşılaşılması muhtemel. Ayrıca geleneksel ekran modelleri yerine, ön ve yan camlardaki yansıtma teknolojileriyle mesajlaşmalar, navigasyon ve daha birçok bilginin en güvenilir şekilde sürücüye sunulması, beklentiler arasında yer alıyor. Akıllı Cam teknolojisindeki yüksek gelişmeler ise meraklılarının beklentilerinden daha fazlası ile karşılaşılmasını sağlayacak gibi görünüyor. İsrailli Gauzy şirketi, gelecekte elektrikli araba modellerinde odak noktası haline gelecek akıllı cam ve ekran teknolojisinin, müjdesini verdi.

Otomatik / Dokunmatik Ekranlı Direksiyon

Ekran teknolojilerine ek olarak, sürüş ve güvenlik teknolojilerinin kontrolü ve diğer özellikler için geliştirilen otomatik/dokunmatik ekranlı direksiyonlar, otonom sürüş kabiliyeti konusunda özenli gelişmeler olarak kabul ediliyor. Bu tür direksiyonlara sahip Tesla Model S ve X, her koşulda en iyi sürüş için geliştirilen modellere, en iyi örnekler olarak biliniyor. Teknolojinin geliştirilmesi beklentiler içerisinde bir 10 yıl alabilir. Alternatif seçeneklerinde bulunduğu dokunmatik ve jest özellikli direksiyonları da beklentiler arasında yer alıyor. Otonom sürüş teknolojilerine yapılan yatırımlar gereği, bu tip direksiyonlara belki de hiç ihtiyaç olmayabilir.

Dijital Entegrasyon

2025 yılında elektrikli araba modellerinin nasıl bir teknolojiye sahip olacağı konusunda beklide en önemli olan, dijital entegrasyon konusudur. Tamamen telefon ve diğer mobil cihazlar ile entegrasyon, hayatın farklı alanlardaki kolaylığına yön verecek teknolojik gelişmeler ile şekillenmeye başladı bile. Mercedes yeni nesil elektrikli otomobillerin, kullanıcısının ruh haline göre otomatik olarak ayarlanacağı ya da ilerideki yolculuk için doğru müzik, mod ve farklı seçenekleri sürücüye sunacağını duyurdu. Yüz tanıma teknolojisi ile geliştirilen bağlantı ve mod seçeneklerinde öncü Affectiva şirketi, sürücünün mutluluğu, yorgunluğu ve diğer ruh halleri üzerine, sistemsel geliştirmeleriyle ünlendi.

Önceki HaberCadillac İlk Elektrikli Modelini 2020-2021 Arası Piyasaya Süreceğini Yayınladı
Sonraki HaberHyundai Nexo Fuel Cell

BİR YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın:
Lütfen isminizi yazın