Çin 67,000 Taksiyi Elektrikli Arabayla Değiştiriyor

Çin’in yaptığı açıklamaya göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde başkent Pekin’de bulunan 67.000 fosil yakıtlı taksi, elektrikli araçlarla değiştirilecek. Alınan bu kararın gittikçe artan hava kirliliğine karşı bir çözüm olması beklenmektedir. Elektrikli araç üretimini arttıran ve fiyatları ile yüz güldüren Çin’de çevreye karşı atılan adımlar desteklenmektedir.

2016 yılındaki elde edilen verilere göre 1.379 milyarlık nüfusu ile Çin dünyanın en kalabalık ülkesi unvanına sahiptir. Sürekli artan nüfusu beraberinde birçok sorunu da getirmektedir. Sorunlar arasında şüphesiz en büyüğü çevre kirliliğidir. Çevre kirliliği içerisinde hava kirliliği açık ara farkla artmaya devam etmektedir. Öyle ki Çin’de her yıl 1.6 milyon kişi kirli havanın yol açtığı kalp ve akciğer rahatsızlıklarından dolayı can vermektedir. Sanayi alanları ve özellikle araçların doğaya saldığı zararlı gazlar ülkeyi yaşanılamaz bir hale getirmiştir. 2000 yılında 16 milyon otomobilin bulunduğu ülkede 2014 yılında araç sayısı 100 milyona çıkmıştır. Hava kirliliği durdurulamazsa ileri ki yıllarda durum hiç de iç açıcı olmayacak gibi görünmektedir.

Atılan Adımlar Yüz Güldürüyor

1.379 milyar insanın yer aldığı Çin, bozulan hava şartlarını iyileştirmek adına etkili bir adım atarak Pekin’de kullanılan taksilerin bir kısmını elektrikli araçlarla değiştirecek. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde 67.000 fosil yakıtla çalışan ticari taksinin elektrikli araçlarla değişeceği yapılan açıklamalar ile kesinleşti. Böylece zararlı gaz salınımı yapan araç sayısı azaltılıp, çevre dostu araçlar ile trafiğe çıkılması hedeflenmektedir. Taksilerin değiştirilmesi için toplamda 1.3 milyar dolar kullanılması beklenmektedir. İlerleyen yıllarda bütün otomobillerin elektrikli olması için büyük çaplı çalışmalar yapılmaktadır. Çin, fişli hibrit otomobilleri, elektrik bataryalı otomobilleri ve hidrojen yakıt hücreli otomobilleri içerisine alan doğa dostu, ucuz ve zararlı gaz salınımı yapmayan araç üretimine son sürat devam etmektedir. 2020 yılına kadar yapılan üretimin dört katına çıkarılarak, yılda 2 milyona ulaşması hedeflenmektedir.

Fosil Yakıtlı Otomobillere Elveda

Elektrikli otomobil konusunda diğer ülkelere göre en büyük pazara sahip olan Çin’de milyar dolarlık yatırımlar artarak devam etmektedir. Kendi elektrikli araçlarını üreten Çinliler büyük firmalarla yarışa girmektedir. Fosil yakıtlı araçların satışının durdurulması amaçlanmakta böylece elektrikli otomobiller ön plana çıkarılmaktadır. Kademeli olarak fosil yakıtlı araçların üretimi sonlandırılacak ve doğa dostu araçlara yönelim için teşvikler yapılacaktır. Kesin olarak bir tarih belirlemek için Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakan Yardımcısı Xin Guobin, yaptığı açıklamada çalışmalar yaptıklarını belirtmiştir. Fiyat olarak da cepleri zorlamayacak seviyeler belirlenerek vatandaşlara yardım sağlanmaktadır.

Çin’de Hava Kirliliği Sürekli Artıyor

Özellikle 2014 yılından bu yana meydana gelen hava kirliliği Çin’i yaşanılamaz bir hale getirmiştir. 2016 yılındaki kirli hava kitlesinin devasa boyutlara ulaşması sonucunda, tamı tamına 23 şehirde kırmızı alarm verilmiş, büyük paniğe sebep olmuştur. Bazı bölgelerde normalin çok çok üstüne çıkan kirlilikte pek çok insan etkilenmiştir. Uçuşlar iptal edilmiş, okullar zorunlu tatil olmuştur. Durum böyle olunca Çin hükümeti bazı önlemler alarak kriz anını yumuşatmaya çalışmıştır. Fabrikaların çalışmaları durdurulmuş veya yavaşlatılmış, trafikte sınırlamalara gidilerek otobanlar kapattırılmış, toplu taşıma kapasitelere arttırılmış ve özel araçlara birtakım kurallar getirilmiştir. Bu çözümler hava kirliliğini bir nebze de olsa azaltmış fakat kesin çözüm olamamıştır. Gün geçtikçe artan ve mavi ile turuncu alarmları devreye sokan hava kirliliği insanların hayatını oldukça olumsuz etkilemektedir. Görüş mesafesinin yer yer 3-4 kilometreye kadar düşmesi ise halkı tedirgin etmektedir. Fakat elektrikli araçların artması ile üst seviyelerdeki kirlilik büyük oranda azalacaktır.

Önceki HaberOmnia
Sonraki HaberÇin’in Ürettiği NIO’nun Piyasaya Sürülmesi Neden An Meselesi

BİR YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın:
Lütfen isminizi yazın