Elektrikli Araba Üretimi ve Kobalt Madeni Sorunu

Nissan, GM ve BMW gibi kıtalar arası otomotiv devlerinin elektrikli araba üretim çabalarına engel gibi görünen sorunların başında, Kobalt madeni var gibi görünüyor. Kobalt ve gümüş, bakır madenciliğinin bir yan ürünü olarak otomotiv sektöründe ve özellikle elektrikli arabalara can veren Li-ion pil setlerinde kullanılmaktadır. Madencilik sektörü talebi karşılamakta zorluk çekmekte ve alternatif arayışlarına otomotiv sanayide dâhil olmaktadır.
Yeni gelişmeler ışığında kobalt ihtiyacının en aza indirgendiği batarya teknolojilerini geliştirme senaryolarına AB kurum içi bilim servisi de dâhil oldu. Sera gazlarının azaltılmasında büyük rolü olan AB, elektrikli araba üretimi ve piyasaya sunumunda gerekli maden metalleri için harekete geçti. Ülkesel bazda alınan gelecek kararları arasında, Danimarka 2030, İngiltere 2040 yılı itibariyle petrol türevi yakıt kullanan araçları yasaklayacak. Bu noktada kamyon ve otobüs gibi toplu taşıma ve nakliye hizmeti veren taşıtların da dönüşümü için maden ihtiyaçları artış gösteriyor. Şu anki yakın planlarda otomotiv sanayi, elektrikli araba üretiminde gerekli kobalt madeni taleplerinin karşılandığını ancak daha ileriki yıllarda ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalacaklarını tahmin etmekteler.
İ3 gibi saf elektrikli bir modelin geliştiricisi olan BMW, araç için gerekli kobaltı doğrudan üreticisinden almak için girişimler ve ortaklıklar peşinde. BMW doğrudan tedarik ile dar boğaz sorunu aşılabilir fakat geliştirmeyi düşündükleri diğer modeller için nasıl bir program izlenir henüz belli değil.
GM ise 2023 yılına kadar 20 elektrikli modeli piyasaya sürecek. Gelecekte ihtiyaç duyulacak kobalt madeni sorununu doğrudan maden üreticisinden temin ile aşmış.
Görüleceği gibi birçok otomotiv devi doğrudan maden üreticileriyle tedarik ortaklıkları kurarak, kobalt ve diğer madenler için taleplerini karşılama sorunlarını aşmaya başlamış durumda. Ancak, hızla gelişen elektrikli araba sektörü kobalt dar boğazının beklenen süreden daha önce ortaya çıkacağı şüphelerini de beraberinde getiriyor. En önemli sorun ise rekabet. Arz talep ilişkisinin kızışacağı yıllar olarak 2020 ve sonrası olarak değerlendirilirken 2017 yılı verileri olarak, dünyada toplam rafine kobalt arzı 116.937 mt. Bu rafine madenin yaklaşık yarısı Çin’de üretiliyor. Daha etkin maden tüketimi için öncelik pil teknolojilerindeki yenilikler olacak. Ayrıca geri kazamın sektöründe kobalt gibi madenlerin değerleri artacak. Rekabet ve teknik gelişmeler ışığında ileriki yıllarda elektrikli araba fiyatları, maden ve pil üreticilerinin gereksinimleriyle şekillenebilir.

Önceki HaberHyundai ve Kia Elektrikli Araba Modelleri Güneş Panellerine Sahip Olacak
Sonraki Haber10 Kişiden 9’u Asla Fosil Yakıtlı Araçlara Geri Dönmeyeceğini Söyledi

BİR YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın:
Lütfen isminizi yazın