Prens Charles Elektrikli Araba Aldı Ama Markası Tesla Değil

Prens Charles bu hafta elektrikli aracın anahtarlarını alıyor ve otomobil üreticisinin ilk %100 elektrikli modeli olan Jaguar I-Pace’i, İngiltere Kraliyet Ailesi adına ilk kez kullanacak. I-Pace, kısa bir süre önce Avrupa, ABD ve Asya dâhil olmak üzere önemli pazarlarda sergileme çalışmalarına başladı ve yeni, uzun menzilli bir elektrikli araç dalgasının başlangıcına işaret etti. Salı günü Daimler, yeni Mercedes-Benz EQC modelinin piyasaya çıkmasıyla resmen pazara girdi. EQC, Mercedes’in yeni bir alt markası olan EQ’yu piyasaya sürdüğünde Daimler’in de kendi kentsel markası Smart’ın tam elektrikli itiş sistemlerine geçtiğiyle karşılaşacak. Bu proje ise yaklaşık 13 milyar Euro’luk projenin bir parçası. Daimler CEO’su Dieter Zetsche, EQC’nin açıklama yaptığı Stockholm’deki seyircilere “Şirket tam elektrikli araçlara dönüşecek” diyor.

Daimler ve Jaguar Land Rover haklılar. Bu günlerde araba-pil teknolojisine yoğun yatırım yapacak otomobil üreticisi bulmak zor. Audi gelecek ay, e-tron’un tam elektrikli benzerini popüler Q5 spor araçlarına tanıtacak. Volkswagen kendi elektrikli araba alt markası olan I.D’yi piyasaya sürecek. General Motors ise gelecek sene şovlarda Chevrolet Bolt EV ile birlikte iki tane daha model gösterecek. Goldman Sachs oto analizcisi David Tamberrino Salı günü bir araştırma notunda müşterilere “Orta ve uzun vadeli sanayi fonunu Tesla’nın ürünleri için zorlayıcı olarak görüyoruz, ”dedi. Rekabetin artmasıyla Tesla’nın EV’lerde liderliğine yönelik baskı göreceğine inanıyoruz, özellikle de 2020’ye kadar piyasaya sürülecek herhangi bir ek ürüne sahip olmayacağı için.”diye ekliyor Tamberrino.

Tesla’nın Zorlu Rakipleri

Avrupa otomobil endüstrisinin çoğu gibi, Daimler’de hibritler, fişliler veya saf akülü elektrikli araçlar biçiminde araçlarda, elektrifikasyon konusunda uzun süredir şüpheciydi. Ancak şimdiye kadar Volkswagen’in yaklaşık 30 milyar dolara mal olan utanç verici dizel emisyon skandalı, fikir değişikliklerine yardımcı oldu. Böylece giderek daha sıkı küresel emisyonlar ve kilometre kuralları elektrikle çalışan araçlara daha fazla odaklanmayı gerektirecektir. Hindistan ve Norveç dahil olmak üzere bazı pazarlar, içten yanmalı motorları tamamen yasaklamayı planlıyor ve bunu diğerleri de takip edebilir. Buna, şu anda dünyanın en büyük otomotiv pazarı olan Çin’de dahil tabi ki… Tüm yasakların hala tartışılmakta olmasına rağmen, yakın zamanda yürürlüğe giren düzenlemeler, fişli modellerin satışında hızlı bir artışa neden olacaktır.

Daimler’in kentsel mini otomobil markası şimdiden tamamen elektrikli olmak için bir plan hazırladı. Ve Mercedes de, hemen hemen tüm mevcut ürünler için yüksek performanslı AMG hattı dâhil olmak üzere elektrikli seçeneklerin bir karışımını sunacak. 2022 yılına kadar yeni EQ alt markası için 10 tamamen elektrikli araç sunulacak, EQC ve daha küçük EQA modeli ise bir yıl sonra sunulacak.

Zetsche, Stockholm’deki ilk çeyrekte yaptığı açıklamada “EQC ile Mercedes-Benz’den ilk tam elektrikli SUV’un anahtarı çeviriyoruz.” Dedi. Elektrikli araçlar, geleceğin hareketliliğinde önemli bir bileşen olacak. Bu nedenle, EQ model portföyümüzün genişlemesine ve küresel batarya üretiminde 10 milyar avrodan fazla yatırım yapıyoruz ”dedi. Tesla gibi Mercedes de bataryaları, motorları ve anahtar elektronik parçalarını tüm elektrikli modelleri için kaykay benzeri bir platforma monte etmeyi planlıyor. Bu sayede, ağırlık merkezini düşürerek ve araç kullanımı iyileştiriyor. Aynı zamanda bu, yolcu ve kargo alanı sıkışık olmamasını sağlayan menzil genişleten daha büyük bir batarya paketi için yer sağlar. Böylelikle aracınızda daha fazla misafir ağırlayabilmenize olanak sağlıyor.

Tesla’nın Suv Konusunda Rakiplerinden Geri Kalması

EQC, önceki nesil BEV’lerden çok daha hızlı olacak, yaklaşık 4,9 saniyede 60’a vurarak 112 mil hıza çıkıyor ve şarj başına 200 mil gidiyor. Sürücüler, pilleri yaklaşık 40 dakika içinde ya da bir gecede evlerinde yüzde 80’e kadar şarj edebilecekler. AutoPacific araştırma firması kıdemli analisti David Sullivan “Yeni nesil BEV’lerin menzili ve performansı, özellikle lüks alıcılar ile büyük bir satış noktası olacak.” Dedi.

Mercedes-Benz ABD CEO’su Dietmar Exner, NBC News’e verdiği demeçte elektrikli Crossover’in “şaşırtıcı derecede uygun fiyatlı” olacağını belirtti; bu da, temel modellerde 30.000 $ ‘dan yüksek-40.000 $’ a düşük olabileceğini gösteriyor. Bu, Tesla için gerçek bir meydan okuma oluşturabilir, özellikle de CEO’su Elon Musk’a göre, önümüzdeki Mart ayına kadar kendi alt SUV modelini bile açıklaması beklenmiyor ki 2020 yılında üretimlerde başlayacak.

Musk yeni bir tesise ihtiyacı olduğu gözüküyor ve gözlemcilere göre bu tarih bile fazla iyimserdir. Goldman Sachs’dan Tamberrino, Tesla’ya gelince, kendinden bahseden tek bir kaba analizcisi değil. Bir şey varsa, özellikle de Musk’ın Tesla’yı özelini almak istediğini ve birkaç hafta sonra tersine çevirmek istediğini söyleyen son sözlerin ışığında meslektaşlarının bir kısmı şirketin durumunu sorgulamaya başladılar. Tesla’nın, diğer üreticilerin sadece hayal edebileceği benzersiz ve sadık bir takipçileri olsa da, çok fazla rekabet, Kaliforniya’da bazı gerçek zorluklarla karşı karşıya olabileceği anlamına geliyor. Bakalım Tesla’nın gelecek hamleleri neler olacak.

Önceki HaberElektrikli Araba ve Benzinli/Dizel Araba Kıyaslama
Sonraki Haberİngiltere’de En Hızlı Satan Elektrikli Araba: Renault Zoe

BİR YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın:
Lütfen isminizi yazın