Yeni Yapılan Evler Elektrikli Araç Şarj Edebilecek Şekilde Planlanmalı

Geçmişten günümüze oldukça büyük bir gelişme gösteren ve her geçen gün üretimi hızla artan ve daha da yaygın bir kullanım alanına sahip olan arabalar oldukça büyük rağbet görmektedir. Bu durumun doğal bir sonucu olarak sayısı her geçen gün artan elektrikli arabaların şarj edilmesi için özel olarak kurulan şarj istasyonlarının sayısı da gün geçtikçe artış göstermektedir.

Elektrikli araba, her ne kadar araç şarj istasyonlarında kolaylık ile şarj edilebiliyor olsa da artan ihtiyaçlar yeni yapılan evlerde ve hatta yalnız evlerde degil, her türlü yapıda elektrikli araç şarj etmek için özel bir sistem ayarlanmasını zorunlu hale getirmiştir.

Aslında günümüzde söz konusu araçlar evde şarj edilebiliyor. Ancak bu işlem sonradan monte edilen elektrik prizleri aracılığı ile gerçekleştirilebiliyor. Artık yeni inşa edilen evlerin projelerine elektrikli araç şarj sistemleri de dahil edilmeli ve böylelikle her evin kendine özgü bir şarj projesi bulunmalı.

Nasıl ki akaryakıt istasyonu bir şehir için son derece büyük önem arz ediyor ise araç şarjı için projelere konulması gereken elektrik prizleri de oldukça büyük önem taşımaktadır.Çünkü elektrikli arabalar icat edildiğinden bu yana hızla benzinli araçların yerini almaya başlamıştır.

Bundan kaç yıl sonra bilinmez ama gelecekte de muhtemelen benzinli araba diye bir şey kalmayacak. Bu durumda da kullanılan elektrik motoruna sahip taşıtların şarjı için belki de saatlerce sıra beklemeniz gerekecek.

Bugün yaşanılan yoğunluk bile ileride bu durum ile karşı karşıya kalınacağının açık bir göstergesidir. Ancak şimdiden bu durum için gerekli tedbir alınır ve yeni yapılan evlerin projelerinde araç şarjı için özel olarak tasarlanan prizlere de yer verilir ise gelecekte yaşanacak problemlerin çok büyük ölçüde önüne geçilecektir.

Bireysel şarj cihazları elbette ki şarj istasyonlarından pek çok konuda çok daha avantajlı olacak ve gelişen teknolojinin olumsuz sonuçlara sebep olmasının da çok büyük ölçüde önüne geçecektir.

İhtiyaç yoğunluğunun yanı sıra ekonomik olarak da incelenecek olursa aracın evde ya da herhangi bir bireysel yapıda elektrik prizleri ile şarj edilmesi, şarj istasyonlarında şarj edilmesine kıyas ile çok daha uygun bir değere mal olmaktadır. Bir aracın ne kadar uzun süre kullanılabileceği de göz önünde bulundurulur ise uzun vadede evde şarj etme seçeneğinin diğer yöntemlere göre çok daha avantajlı olduğu rahatlık ile görülür.

Eğer ki araç, şarj istasyonlarında değil de evde şarj edilecek ise aracın şarj zamanı da kişi tarafından seçilebilir.Örneğin evde şarja takılan bir araç için şarj süresi araç modeline ve aracın teknik özelliklerine göre değişiklik gösterebilse de araca ihtiyaç olmayan bir zamanda şarj edilebilmektedir. Bu yüzden de araç sahipleri genel olarak aracı en az kullandıkları vakit şarj etmeyi seçmektedir. Ancak araç şarj istasyonları bireysel olarak kullanılan bir seçenek olmadığı için çoğu zaman tercihe göre şarj etmek mümkün olmamaktadır. Aynı zamanda yaşanan yoğunluktan dolayı da bazı durumlarda mağduriyet söz konusu olabilmektedir.

Şu ana kadar şarj prizi eklenerek çizilen yapı projelerinde genellikle priz, aracın konulacağı garaj bölmesine göre tasarlanmıştır. Özel tasarımlı priz aşırı ısınmaya ve yangın ya da elektrik kontağından kaynaklı zarar verici etkenlere karşı son derece dayanıklı ve tedbirli bir şekilde üretilmiştir. Aynı zamanda sigortaya bağlı bir şekilde işlev gördüğü için de elektrik akımını kontrol ederek olası felaketlerin de çok büyük ölçüde önüne geçmektedir.

Önceki HaberAmerika’da En Hızlı Satan 2. El Elektrikli Araba Tesla Model S Oldu
Sonraki HaberAston Martin’in İlk Elektrikli Modeli 2019 Yılında Satışa Sunuluyor

BİR YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın:
Lütfen isminizi yazın