Mazda, Japon otomotiv dünyasının lider üreticilerinden ve en eski markalarından biridir. Kuruluş tarihi 1920 yılı olarak belirtilen marka, ada ülkesi olmasına rağmen Dünya’nın her yerinde tanınmakta ve çeşitli segmentteki araç modelleri büyük ilgi görmektedir. Modellerinin Japon maneviyatı ile şekillendirildiği öne sürülen Mazda, insan ile otomobilin uyumu için mühendisliğine eşi benzeri olmayan özen göstermektedir. Tüm tasarımlarında aynı özen ile çalışarak Dünya markası olmayı başaran marka, üretimlerinde KADO modelleme adını verdiği “ruhu olan tasarım” mühendisliği ile çalışırken, Uzakdoğu felsefesinden de asla vazgeçmemektedir. Bölgedeki ve diğer kıtalardaki rakipleriyle rekabet ederken bazı segmentlerde ve teknolojilerde oldukça ileri seviyede olan Mazda Elektrikli Araba Modelleri ile de adından söz ettirmeye başladı.
Japon markası, geleceğe yönelik motor ve teknoloji üretiminde radikal olarak tüm dünyadan oldukça farklı mühendisliklere imza atıyor. En iyi bilinen ve fark yaratan tasarımı Wankel motorlarıdır. Aslında alman mühendis Felix Wankel’in icadı olan bu döner motor teknolojisi, geliştirilerek bazı Mazda modellerinin kalbinde yer almıştır. Markanın söz sahipleri, motor teknolojilerinin geleceğini sadece elektrikli motorlara yüklememek gerektiği konusunda ısrarlı. Üstün teknolojiler ile geliştirilen Wankel teknolojisine sahip motoru olan yeni nesil Hybrid araçlarında, SKYACTIV-HYBRID 2.0 motorlarına yer vermeyi planlıyor. İlk prototipler olarak da Mazda RX-8 ve 2025 konseptinde yer alacak RX-9 modelleri bu teknoloji ile güç bulacak.
Yeni Nesil Mazda
SKYACTIV-HYBRID 2.0 motor teknolojisi, atmosferik ve organik yakıtlı Wankel motorun, elektrik ünitesiyle desteklenen bir mühendislik yapısına sahip olmasıdır. Kısaca Hybrid olarak anılsa da atmosferik motor teknolojisinin yeni nesil yapısı, elektrikli ünitesinin önüne geçecek gibi görünüyor. Aslına Skyactiv-Hybrid motorun ilk denemesi 2019 yılında piyasaya sürülecek olan CX-5 modelinde yer alacak. Mazda’nın Cenevre otomobil fuarındaki iddiasında; oldukça küçük boyutta olacak olan atmosferik Wankel motor, elektrik ünitesiyle desteklenecek ve bu sayede en iyi yakıt ekonomisi ile en az Co2 salınım değerleri elde edilebilecek, şeklindedir. Modelin üst sınıf bir SUV segmentinde olması ve düşük hacimli organik yakıtlı motorun elektrikli üniteyle desteklenmesiyle birlikte, aynı modelin bir önceki serisine göre çok daha ekonomik ve performanslı olacağı ileri sürülmekte. Peki, Mazda BEV sınıfı otomobil konusunda ne düşünüyor, gelecekte markanın meraklılarını ne gibi bir teknoloji bekliyor sorularına ise çok etkileyici cevaplar verilmekte. Tam elektrikli motora sahip üstün nitelikler ile donanımlandırılmış bir Mazda modeline sıcak bakan yönetim, diğer Japon otomotiv markalarıyla birlikte ortaklıklara girişerek, Dünya’nın en etkili otomobili üzerinde çalışmalara başladığını duyurdu.
Mazda, Toyota ve Subaru markalarıyla ortak teknoloji geliştirme anlaşması imzalarken gelecekte üretilecek otomobilin elektrikle çalışan, sıfır Co2 salınımına sahip ve yıllar boyu üstün dayanıklılık gibi Japon mühendisliğine sahip bir Dünya markası yaratmayı hedefliyor. Mazda’nın motor teknolojisi, Toyota’nın dayanıklılığı ve Subaru’nun teknik donanım ve diğer üstünlüklerinin birleşimi olarak lanse edilecek olan araç hakkında hiçbir bilgi paylaşılmıyor. Aslında her şey, 2019 yılında piyasaya sürülecek olan yeni Mazda CX-5 SKYACTIV’in performansına bağlı gibi görünüyor. Kullanıcılarının beğenileri ve tepkileriyle şekillenecek olan elektrikli motor teknolojilerine sahip Mazda modelleri, tüm dünyadaki markalar gibi 2025 hedeflerinin yol haritasını belirleyecek. Mazda Elektrikli Araba Modelleri ile Hybrid pazarda Avrupalı rakipleriyle yarışabilmek için bu güne kadar 3 farklı modelini yenileyen Mazda, Skyactiv-Hybrid teknolojisi ile benzer şekilde diğer modellerini de güncelleyerek, rekabetin gerisinde kalmamayı düşünüyor. Özellikle Kıta Avrupa’sı ve Amerikan pazarındaki hedeflerini oldukça yüksek tutarken güvendiği en önemli segmentler SUV, Süper Spor ve Ultra Sedan modelleridir. Kendi ülkesinde ve bölgesinde ise daha küçük yapılara sahip segment araçlarını doğrudan fabrika üzerinden kiralama yolu ile motor ve teknoloji testlerini yapmayı planlıyor.