Petrol üreticiliğinde dünyanın bir numarası Birleşik Arap Emirlikleri‘nin, var olan 7 emirliğinden birisi de Dubai’dir. Dünyadaki petrol rezervinin yüzde 6’sını elinde bulundurmaktadır ve emirliklerin içerisindeki en büyük ikinci emirliktir. 14 şeritli büyük otoyolları ve çok sayıda aracı bünyesinde barındıran Dubai, petrolde bu kadar öncü olmasına karşın, fosil yakıtlı araçların çevreye verdiği zararı telafi etmek adına, insanları elektrikli araç kullanımına teşvik etmektedir. Zararlı gaz salınımını en aza indirmek için elektrikli araç kullanan vatandaşlara ücretsiz otopark ve otoban imkânı sunulmaktadır. Elektrikli araç üreticisi Tesla Dubai’ye geçtiğimiz aylarda giriş yaparak ilk showroomunu açmış ve satışlara başlamıştır. Devletin teşviki sayesinde, elektrikli araç sayısının 2020 yılına kadar 32 bine çıkması beklenmektedir. Bunun yanı sıra 2030 yılında da sayının 42 bine çıkarılması hedeflenmektedir. Yani 2020 yılında kullanılan araçların yüzde 2’sinin, 2030 yılında trafikte bulunan araçların ise yüzde 10’unun elektrikli araçlar olması öngörülmektedir. Ülkede ki kullanılan petrol miktarının azaltılması için, artık yatırımlar yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru kaymaktadır. Rüzgâr enerjisi ve güneş enerjisinin kullanılacağı santraller inşa edilmeye başlanmıştır. Petrol hacminin de bu şekilde muhafaza edilmesi planlanmaktadır.
Elektrikli Arabalara Kucak Açan Dubai
Dubai yönetimi tarafından ücretsiz otopark uygulamasının açıklanmasından önce, insanların sıklıkla kullandıkları taksilere el atılmıştır. Alınan kararlar doğrultusunda yakın zamanda 50 adet Tesla aracı alınmıştır. Aktif olarak yollarda karşılaşılan elektrikli taksiler, elektrikli araçların kullanımıyla ilgili farklılık oluşturmak adına büyük önem taşımaktadır. Çünkü insanların dışarıda özel araçlara ek en çok tercih ettikleri araçlardan birisi taksilerdir. Uygulamaya geçirilen projenin amacının, etkili şekilde aktarılabilmesi için kısa bir tanıtım videosu yayınlanmıştır. Tanıtım videosunda yolcuları nasıl bir serüvenin beklediğine yer verilmiştir. Böylece elektrikli araca karşı özendirmeye gidilmiştir. Önümüzdeki iki yıl içerisinde taksi sayısının kademeli olarak 150 adete çıkarılacağı açıklanmıştır. Enerji Konseyi Başkanı Ahmed bin Saeed Al Maktoum, 2019 yılına kadar taksi filosunda hedefledikleri seviyeye ulaşacaklarını söylemiştir. Ayrıca 150 elektrikli taksinin de yapılan plana göre, sürücüsüz olarak kullanılacağı ve arka bölüme yansıtılan harita sayesinde, yolcuların gitmek istedikleri yeri seçebilecekleri bilinmektedir. Hem teknoloji açsından ileri seviye, hem de doğa dostu elektrikli araçlar gelecek nesiller ve çevrenin korunması için oldukça faydalı olacaktır.
Otoparklara Ek Olarak: Ücretsiz Şarj
Ücretsiz park ve otoban uygulamasının açıklanmasının ardından elektrikli otomobillerle ilgili adımlar ardı arkası kesilmeden artmaya devam etmektedir. Elektrikli arabalarla ilgili aktif şekilde teşvik politikaları gerçekleştiren Dubai şarj ve kayıt işlemlerinden de ücret almayarak vatandaşlarına kolay sağlayacağını açıklamıştır. Kısa süre içerisinde şarj bölgelerinin çoğaltılması hedeflenmektedir. Vatandaşlar 2019’un sonuna kadar ücretsiz şarj imkânından faydalanabilecektir. 40 farklı bölgesinde kararın uygulanmaya başlanacağı belirtilmiştir. 2015’te yapılan 150 istasyona ek olarak, yaklaşık 100 adet daha ücretsiz şarj istasyonu yapılması beklenmektedir. Elektrikli otomobiller farklı çeşitlerde üretilmiş olsa da yollarda çok fazla bu tür otomobillere rastlanmamaktadır. Dubai yönetimi duruma çözüm ve teşvik olması adına pek çok kolaylık sağlamaktadır. Projeyi yürüten önemli isimlerden Saeed Mohammed Al Tayer yaptığı açıklamada araçların azlığına değinmiş, teşviklerle elektrikli araç pazarına aktif olarak girmek istediklerini söylemiştir. Ayrıca elektrikli araçların ne kadar tasarruflu olduklarını gördüklerinde, insanların fosil yakıtla çalışan otomobillere karşı olan bakış açılarının değişeceğine de değinmiştir. Özellikle petrol ve fosil yakıtlar konusunda gündem olan Dubai’nin, izlediği bu politika hem şaşkınlığa sebep olmuş hem de oldukça desteklenmiştir.