Elektrikli Araba Türkiye'de Ne Zaman Piyasaya Sürülecek

Türkiye, otomobil ihtiyaçları bakımından Avrupa gibi Dünya’ya değer veren ve organik yakıt çeşitlerinden kurtularak, yeşil enerjiye yönelen otomotiv sektörlerine sahip bir ülkedir. Bu güne kadar bazı girişimler olsa da tarihte olduğu gibi hüsran ile biten projeler, insanları yabancı üreticilerin modellerine yöneltti. Fiyat ve diğer etkenler ile ekonomikliğin sadece yakıt tasarrufu ile sınırlı kaldığı Türk Otomotiv Sektörü, devlet teşviki ile inanılmaz bir atılıma girişti. Dünya devi markaların fabrikalarının da bulunduğu ülkemizde, yerli üretim otomobil çalışmaları, çok kısa süre önce büyük bir destek ile başladı ve proje hızla hayata geçiriliyor.

Ortak Girişim Grubu olarak adlandırılmış teknoloji ve otomobil üreticisi firmalar; Kıraça Holding, BMC, Anadolu Grubu, Türkcell ve Zorlu Holding, Cumhurbaşkanlığının çağrısıyla; “Yerli Otomobili Üretecek Babayiğitler Aranıyor” konuya gönüllü olarak cevap verip, proje ve üretime giriştiler. İlk proje, bir markanın üretimden kaldırdığı ve hatta hiç üretmediği bir modelden ilham alınarak üretilecek şeklinde söylenti olarak ortaya atılırken, son yapılan açıklamalar ise büyük şaşkınlık yarattı. Yerli ve milli otomobilimizin elektrikli araba olarak piyasaya sürüleceği, beklentilerin ötesinde bir girişim olarak hayranlık kazandı. Hybrid özellik ile üretilecek ilk yerli sedan elektrikli otomobilin, SUV segment modeli de aynı süreç içerisinde hazırlanıyor. Prototip tanıtımı ve siparişlerin alınarak satışa geçilmesiyle ilgili süreç hakkında, Makamın verdiği tarihler arasında, iki yıllık bir süre belirtilmekte.

Sorumlu bakanlığın yaptığı açıklamalarda, ilk prototipin 2019 yılı içerisinde eksiksiz olarak tamamlanıp, tanıtımının yapılacağı ve siparişlerin 2021 yılı içerisinde yapılacağı belirtilmektedir. Bu sürecin projedeki Hybrid özelliğin dâhil edilmesi sebebiyle uzadığı söyleniyor. Ancak, aradaki sürenin uzaması SUV özellikleriyle lanse edilecek ikinci model ile kapatılarak, beklentiler karşısında olumsuz yorumlara sebep olanların, sessizliğe gömülmelerine yol açtı.

Fiyat, Beklenti ve Teknik Özellik

Yerli ve milli üretim elektrikli Hybrid araç hakkında çok fazla teknik bilgi ve detay olmamakla beraber, bakanlık tarafından her sorulduğunda bir miktar bilgi elde ediniliyor. En büyük merak konu ise aracın fiyatı olarak görülmekte. Bakanlığın sadece görüş olarak bildirdiği fiyatlar ise C segment aracın, 80.000 TL ile 100.000 TL aralığında olacağını yansıtıyor. İleriki dönemlerde SUV ve diğer segment modelleri hakkında bir fiyat bilgisi henüz oluşmamış olsa da, rekabet avantajı için ithal otomobillere göre uygun fakat fiyat limitlerine yakın olabilecekleri konuşulmakta.

Elektrikli arabanın teknik bakımdan bazı görüntüleri ekranlara yansısa da, metrik ölçüleri ve teknik bilgileri henüz yayınlanmadı. Yine üreticilerin sundukları proje ile bakanlığın yaptığı açıklamalarda yer alan bilgiler ışığında, 2 liralık enerji ile 100 Km’lik yol alacağı ifade edilen elektrikli Hybrid, 5-6 saatlik tam şarj ile 1000 Km yol gidebilecek teknik özelliklere sahip olacak. Bu rakamlar oldukça iddialı olsalar da 80/100 kW/s bataryalara sahip otomobillerin olduğu Dünya’da, daha ileri teknik uygulamalar ile bahsedilen menzillere ulaşmak mümkün gibi görünüyor. Maksimum 280 Km/h hıza ulaşacağı söylenen elektrikli ve milli araba, yurt içinde asla enerjisi tükenmeyecek şekilde donatılarak, her istendiği yerde şarja uygun olarak üretilecek.

Sektör yorumcuları ve meraklıları tarafından bazı beklentilerinde olduğu bir gerçek. Verilen bilgiler ışığında aracık 4×4 ve bağımsız iki motora sahip olacağı konuşulmakta. Ayrıca ülkemiz enerji standartları gereği 220V ile hızlı şarj gibi büyük bir teknoloji ile donanmış olması bekleniyor. İç tasarım ve donanımı için ise ileri teknolojilerin yer alacağı bildirilirken, beklentilerin bu noktada farklılıklara yol açtığı görülmekte. Level 4 oto pilot bulunması muhtemel olan yerli üretim elektrikli otomobil, bu konu hakkında sır vermiyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrikli ve Yerli Otomobil Girişimleri

Uzun yıllardır İTÜ Maslak kampüsü içerisindeki AR-GE çalışmalarıyla adını duyuran Derindere Motorlu Araçlar (DMA) şirketi, yaptığı prototipler ile elektrik enerjisi ile çalışan otomobilleriyle gündem yaratıyor. Cumhurbaşkanlığının çağrısıyla daha da heyecanlanan şirket, öğrencilerinin başarıları ve Rektörlüğün desteğiyle birçok farklı modelin projelendirilmesi, üretimi ve denemelerini gerçekleştirmekte. Yerli otomobil konusunda her tür teknik bilgi ve personel dâhil tüm ihtiyaçların yeterli olduğunu düşünen Rektör Mehmet Karaca ve (DMA) CEO’su Önder Yol, ülkemizin Elon Musk’larını harekete geçirerek, beklentileri en iyi şekilde karşılayacak bir araç üretilebileceğini söyledi. Bu güne kadar güneş enerjisi ile hareket eden prototip araçları üreterek adını duyuran DMA ve İTÜ, İstanbul’dan Ankara’ya 5 TL’lik enerji ile gidebilecek 4×4 alt yapısını yaptıklarını duyurdular. Yakın bir tanıtım sırasındaki röportajında, Ayrıca daha birçok elektrikli otomobil için projelerinin tasarım ve üretim aşamasında olduğunu hatırlatan Yol, bir eğitim kurumunun maharetleriyle bu kadar iş üretilebiliyor ise devlet teşviki ve iş dünyası desteğiyle, ülke halkının beklentilerini karşılayabilecek her türlü elektrikli ve milli aracın, seri şekilde üretilebileceği konusunda şüphelerinin olmadığından bahsetti.

Eğitim kurumları, iş dünyası, devlet teşviki, sanayi girişimleri ve daha birçok ortaklıklar ile çok kısa sürede otomobil üretimi konusunda, istenilen seviyelere kolayca gelinebilir. Ortak Girişim Grubu, projelerinin yollarda görüneceği 2021 yılı büyük heyecanla beklenirken, yerli otomobil üretimi konusunda rekabet yaratıcı gelişmelerde, her geçen gün ortaya çıkıyor. İTÜ çalışmalarının yerli üretim konusunda başarılı olması durumunda, Ortak Girişim Grubu’nun en büyük rakibi olarak düşünülebilir. Bir zamanlar Devrim adı ile üretilerek ülke yönetiminin beğenisine sunulan ilk yerli otomobilin başına gelenlerden sonra, iltimassız idare; “Batı kafasıyla otomobil yaptınız ama doğu kafasıyla benzin ikmalini unuttunuz.” sözüyle üretimi rafa kaldırmasından yıllar sonra, doğrudan yönetimin çağrısıyla, yerli ve milli elektrikli otomobil üretimine geçecek olan Türkiye, Avrupa ve diğer Dünya ülkeleri ile olan rekabette, otomobil konusunda söz sahibi olacak gibi görünüyor.

BİR YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın:
Lütfen isminizi yazın