Son dönemlerde gittikçe adından daha fazla söz ettiren elektrikli arabalar modelleri ile olduğu kadar maliyetleri ile de merak edilmektedir. Özellikle çevreye daha duyarlı olmaları bu araçların daha fazla tercih edilmesini sağlamaktadır. Diğer otomobiller ile kıyaslandığında karbon salınımı yapmayan elektrikli arabalar bu sayede küresel ısınma üzerinde herhangi bir olumsuz durum yaratmamakta ve çevre kirliliğini önlemek için iyi bir avantaj olarak görülmektedir. Bu durum etkisini vergiler üzerinde de göstermektedir. Elektrikli araçlar çevreye zarar veren bir yakıt tüketmediği için belirli süre boyunca motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutuluyordu. Ancak ilerleyen dönemlerde yapılan düzenlemeler elektrikli araba vergileri sayısının artmasına yol açtı.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)
Elektrikli otomobillere yeni ilave edilen motor gücü ibaresi sadece elektrikli motoru olanlar kategorisinde yer alan arabaların motorlu taşıtlar vergisi ödemesini zorunlu kıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilen yeni kanun tasarısına göre kategoride yer alan elektrikli arabalar diğer dizel ya da benzinli taşıtlar için alınmakta olan motorlu taşıtlar vergisinin yüzde yirmi beşi oranında vergi ödemeye mükellef kılındı. Sonradan böyle bir verginin ortaya çıkmasının nedeni olarak ise 1 Ocak tarihi itibariyle motorlu taşıtlar vergisinin araç yaşı ve silindir hacminin dışında vergisiz fiyata da bağlanması şeklinde ifade edilmektedir.
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)
2002 yılında ülke içerisinde alınmaya başlanan ve çevreye, sağlığa zararlı lüks ürünlerle mallar için tahsili zorunlu hale getirilen Özel Tüketim Vergisi fayda sağlama amacına sahiptir. Bu amaçla elektrikli araba vergileri içine de alınan bu verginin oranı diğer yakıtlı araçlara nazaran daha farklıdır. Çünkü bu araçlar çevreye ve insan sağlığına olan olumlu etkileri ile dikkat çekmektedir. Yapılan düzenlemelere göre tam elektrikli motorlara sahip elektrikli araçların vergi oranları hibrit motorlara sahip araçlara kıyasla daha düşüktür. Tam elektrikli araçlarda vergi belirlenirken motor gücü esas alınmaktadır. Buna göre motor gücü 85 kW altında olan elektrikli otomobillerin özel tüketim vergisi oranı yüzde 3 iken bu sınırın üzerindeki oranlar yüzde 7 ve yüzde on beş olarak değişkenlik göstermektedir.
Gümrük Vergisi
Otomotiv sektöründe gelişen teknolojik imkanların en yeni ve belirgin etkisi olan elektrikli arabalar gittikçe yaygın hale gelmektedir. Gelişme gösteren hibrit/elektrikli araç piyasasının ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını ifade eden bakanlık bu araçların ve daha pek çok aracın yer aldığı otomotiv sektörünü ülkenin ihracatında lokomotif olarak görmektedir. Yapılan düzenleme ile birlikte motorlu kara taşıtlarının imalinde kullanılmak koşulu ile bu araçlara ait gümrük vergisi yüzde 0.8 şeklinde belirlenmiştir. Konu ile alakalı Bakanlar Kurulu kararı 1 Temmuz tarihi itibariyle yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanmıştır.
Pil Vergisi
Çağın en önemli ve en dikkat çekici yeniliklerinden biri olarak kabul edilen elektrikli arabalar tasarruf konusunda sahiplerini memnun etmesiyle bilinir. Ancak vergilerle alakalı bundan farklı bir durum söz konusudur. Özellikle elektrikli araba pil vergileri biraz maliyetli olabilmektedir.
Alınacak olan pil vergileri ya da pil kiraları aracın cinsine ve özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Araçlarla sorunsuz şekilde yolculuk yapabilmek için mutlaka şarj edilmelidir. Bu amaçla şarj istasyonlarında araç şarj ettirilirken buna ek olarak pil kirası da ödenir. Bu bedeller 30, 50, 83 Euro gibi değişik tutarlarda alınır. Bunun nedeni ise aracın modelidir. Teslim alınan her bir elektrikli araba için aylık olarak pil lirası ödenmesi zorunlu kılınmıştır. Normal araçlardaki yakıt masrafları ile kıyaslandığında elektrikli araç pilleri daha fazla tasarruf sağlamaktadır.