Gelişen teknoloji ve artan üretim imkanları ile birlikte özellikle de genç yaş grubunun oldukça yoğun ilgi gösterdikleri teknolojik projelerden birisi de günümüzde son derece yaygın ve popüler olan ve de elektrik ile çalışan RC araba yapımıdır. Doğru malzemeler ile ve doğru teknikler kullanılarak üretilmeleri halinde oldukça başarılı sonuçlar verebilen evde elektrikli RC araba yapımı ile dileyen herkesin adeta gerçek bir mucit gibi kendi aracını tasarlaması ve ortaya özgün çalışmalar koymasimümkün olmaktadır.
Elektrikli RC Araba
Son yıllarda pek çok gencin gözdesi haline gelen ve bir çok kişi tarafından yapılmaya başlanan elektrikli RC arabalar, özellikle de elektrik elektronik sınıfı öğrencilerinin hazırlamaktan büyük keyif aldıkları projeler içerisinde ilk sıralarda gelmektedir. Üstelik bu uygulama her geçen gün daha da büyük rağbet görmekte ve hitap ettiği kitle de gün geçtikçe daha da genişlemektedir. Buna göre siz de kendi imkanlarınız ile bir elektrikli RC araba yapmak istiyorsanız en temel malzemeler ile nasıl arabanızı çalışır hale getirebileceğiniz konusunda bir takım bilgiler verilebilir.
Elektrikli RC Araba Nasıl Yapılır?
Elektrikli RC araba nasıl yapılır diyen herkese ilk olarak proje üretiminde gereken malzemeleri robot malzemeleri adı altında satış yapan internet sitelerinden ya da bu tür malzemeleri toptan satan bazı çarşılardan ve toptan teknolojik ürün marketlerinden satın alabilecekleri söylenebilir. Bu adresler ziyaret edildiğinde alınması gereken ilk malzemeler ise 4 adet redüktörlü DC motor ve 4 adet de tekerlektir. Daha sonra alınan bu motor ve tekerlekler, Japon ya da çelik 404 ve benzeri güçlü ve kalıcı bir yapıştırıcı türü ile birbirlerine yapıştırılmalıdır. Sonrasında ise 4 motor tahta, PVC ya da metal gibi bir şase üzerine yerleştirilmelidir.
Elektrikli RC araba yapımında şaseye yerleştirme işleminden sonra oyuncakçılardan satın alınabilecek ucuz bir RC oyuncağın alıcı devresi sökülmelidir. Ancak bu aşamada RC alıcı devre motorlarının aracı doğrudan süremeyecekleri bilinmeli ve bu nedenle de 1293, 1298 ya da 16203 ve türevi motor sürücü entegrelerinden herhangi bir tanesini kullanmaya dikkat edilmelidir.
Sürücü entegresini de ayarladıktan sonra standart olarak kullanılan ön teker dönmeli yönlendirmenin bu tür araçlarda mekanik açıdan oldukça zahmetli olacağının da bilinmesi gereklidir. Bu nedenle diferansiyel yani tanklar gibi dönüş yapmak çok daha basit olabilir. Bundan dolayı da oyuncağın önde bulunan tekerlerini yönlendiren kabloların sağ tarafta yer alan motorları, arka tekerlerini kontrol etme görevini üstlenen kabloların da sol motorları kontrol edecek şekilde ayarlanması tavsiye edilir. Bu sistem sayesinde keskin dönüşlerde sağ tekerler geri giderken sol tekerler de ileri gidebilecektir. Yavaş dönüşlerde ise sol tekerler stop edecek ve sağ tekerler ileri hareket edebilecektir.
Elektrikli RC araba yapımı temel hatlarıyla bu şekilde tanımlanabilir. Ancak piyasada çok sayıda farklı ev yapımı elektrikli RC araba modeli bulunduğundan ötürü, daha farklı ve daha gelişmiş bir elektrikli RC araba yapmak isteyenlerin internette yer alan görselleri ve videoları incelemeleri de önerilebilir. Böylece özgün bir çalışma ortaya çıkarılabilir.
Elektrikli RC Araba Maliyeti Nedir?
Elektrikli RC araba yapmak isteyen ancak bu projenin maliyetini merak edenlere en basit donanımlar ile üretilebilecek bir aracın ortalama maliyetinin tüm masrafları ile 100 TL ile 150 TL arasında olabileceği söylenebilir. Daha gelişmiş, daha güçlü ve daha hızlı elektrikli RC araba yapımı içinse söz konusu maliyetlerin 300-400 TL’ ye kadar çıkabileceği rahatlık ile dile getirilebilir.