Görünüşe göre Apple bir kez daha tam teşekküllü bir elektrikli araba yapmak için araştırmalara başladı. 2015’in başlarında Apple’ın, eski Ford Exec ve Iphone/iPod yöneticilerinden olan Steve Zadesky yönettiği bir otomobil projesi başlatıldığını belirten bir rapor ortaya çıktı. Ayrıca Apple’ın Zadesky’nin ekibinde çalışmak için diğer birçok otomobil endüstrisi elemanlarını kiraladığı öğrenildi. Wall Street Dergisi, Apple’ın 2019 yılına kadar elektrikli bir araba pazarlamak istediğini bildirdi. Bloomberg ise 2020 yılına kadar ulaşabileceğini belirtti. Ancak, 2015 sonbaharında, başlıklar çok farklı görünüyordu.
O zamanlar Apple’ın bir araba üretmeyeceğini sadece otonom bir sürüş platformu oluşturacağı söyleniyordu. Birçok Titan işçisinin ya işten çıkarıldı ya da gönüllü olarak Apple’dan ayrıldı. Apple’ın eski donanım mühendisliği sorumlusu Bob Mansfield tarafından Titan şefi olarak değiştirilen Zadesky, şirketi 2016 yılının başında terk etti. Tim Cook, Apple’ın otonom sürüş projesini 2017 ortalarında doğruladı. Ve filo büyüklüğü hala Alphabet şirketinin Waymo biriminin bir parçası iken, Apple’ın kendi kendini süren test arabaları (Yeniden donatılan Lexus Suvlar) Kaliforniya’da sık sık görülüyordu.
Apple’ın Elektrikli Arabalar ile İmtihanı
Apple’ın, Mayıs 2018’de Volkswagen T6 Transporter minibüslerini güçlendirmek için Volkswagen ile anlaşma imzalaması ve böylece Apple çalışanları için kendi kendine sürüş hizmeti verebileceği bildirildi. Ancak bu yaz, Apple’ın bir araba yapmayı planladığını ya da en azından ciddiye almayı düşündüğünü gösteren işaretler ortaya çıktı. Büyük ölçekli bir otomobil üreticisi olmak demek hiç zor değil. Ancak bunun çok büyük AR-GE ve üretim yatırımları gerektirmesi nedeniyle, Apple’ın birkaç yeni mühendislik becerisi öğrenmesi veya büyük bir araç filosunu satmak ya da servis etmek için gerekli altyapıyı inşa etmesi gerekiyor.
Apple ayrıca, dünyanın en değerli markasına zarar vermemek için otomobillerinin güvenilir olduğundan emin olmalı. Sıfırdan bir otomobil üreticisi olmanın zorlukları, Apple’ın 2015’teki orijinal Titan hedeflerinden geri adım atmasının gerçek bir nedeni gibi görünüyor. Öte yandan, otomobiller, Apple’ın mevcut büyüklüğündeki bir şirket için ciddi bir şekilde kullanabilecekleri, birkaç pazardan biridir.
Dahası, Apple’ın uzun süredir devam eden donanım, yazılım ve hizmetleri kapsayan ürünler için uçtan uca kullanıcı deneyimleri yaratma konusundaki hedefleri, diğer eğlence amaçlı kurulmuş otomotiv üreticilerinin hedeflerinden daha iyi olmaktadır. Ayrıca bu otomobil üreticilerinin çoğu, tarihsel olarak üçüncü kişilere kullanıcı deneyimini sunmak için isteksiz davrandılar.
Çok Fonksiyonlu Elektrikli Arabalar
Elektrikli araçların benimsenmesi, güçlü çoklu-görüntülü ve bilgi-eğlence sistemlerinin oluşturulması ve AR özellikleri ile baş-üstü ekranların geliştirilmesi gibi teknoloji trendleri de, Apple’ı bir otomobil inşa etmesi için motive edebilir. Bu nedenle, otomobil sahiplerinin araç içi bilgisayar sistemlerini kullanmak zorunda kaldıkları süreyi önemli ölçüde arttırarak otonom sürüş potansiyelini güçlendiriyor. Hatta bir otomobilin direksiyon, pedal veya geleneksel sürücü sistemlerini gerektirmemesi, mobil ofis ve ev sineması gibi işlev görmesini sağlıyor.
Apple, bir arabanın üretimi için bir kez daha karar vermiş olsa bile, böyle bir projeye işaret eden kanıtlar, somut olmaktan çok daha elverişli bir durumda olsa da, buna yakın bir gelecekte varmak pek olası değil. Böyle bir hareketin gerektireceği tüm işe almalar, yatırımlar ve ortaklıklar düşünüldüğünde, Kuo’nun 2023’ten 2025’e kadarki zaman çizelgesinde bir lansman olacağı tahminleri daha gerçekçi görünüyor. Yakın gelecekte Apple’ın otomotiv sektöründe önder bir marka olup olmayacağı merak konusu. Fosil yakıtların azalması ile birlikte elektrikli arabalara artan talep Apple dahil birçok markayı elektrikli arabalara yönlendiriyor.