Tesla Model S

Yeni nesil otomobil segmentleri sınıflandırması içerisinde BEV olarak tanımlanan ve uzay çağı otomobili olarak lanse edilen Tesla Model S, sürücülük deneyimlerini baştan yazan bir elektrikli otomobildir. Tesla Motors, Dünya’nın en iyi ve ileri teknikleriyle ürettiği araçlarında, rekabet çıtasını oldukça yukarıda tutmaktadır. Farklı modelleriyle farklı zevklere hitap eden Tesla, Model S ile sportiflik, konfor, güvenlik ve lüksü bir arada sunmaktadır. Elektrikli arabalar arasındaki en büyük farkı, ileri teknoloji ile entegre edilmiş sürücü ve yolcu aktivasyonudur. Tüm kontrol sürücüde ve bilgi sistemleriyle donatılmış araç sistemi ortaklığıyla en güvenilir biçimde çevre dostu bir otomobil olan Tesla S, platformda rekabet üstünlüğü sağlamaya çalışan rakiplerini, geride bırakacak teknolojilere sahip.

Dış görünümüyle karakter sahibi İngiliz otomobillerini andıran elektrikli otomobil, tasarımcılarının hayallerinden çıkmış gibi görünüyor. Daha detaycı olan otomotiv sektörü tasarım yorumcuları; arkadan İngiliz, önden Japon ve profilden ise Avrupalı, hatta İtalyan sportifliği olarak tanımladıkları dış tasarımının, aracın görünümüne Dünya markası ve havası kattıklarında hem fikirler. Ayrıca elektrikli bir otomobil olmasına rağmen, aracın tavan arka ve ön cam gibi doğrudan güneş gören alanlarında modifikasyonlara gidilerek, kullanıcıların zevklerine göre istenilen detaylar sonradan eklenebilmektedir. Yani her spor araba gibi Tesla’da, ilerleyen dönemlerde lüks sınıfta yer almasına rağmen, otomobil spor aktivitelerinde boy gösterebilir.

Tesla Model S Elektrikli Araba

Fark Yaratan Özellikleri

Aracın lüks alanları ve iç konforu hakkında; en önemli olanı belki de iki bagajının olmasıdır. Motor bölümünün klasik tarzda olmaması sebebiyle, ön kaput altında da arka tarafındaki kadar geniş bir bagaj bulunuyor. Ayrıca elektronik sistemlerinin ileri düzey teknolojiler ile donatılmış olması sayesinde, 7 kişi büyük konfor ile seyahat edebiliyor. Oldukça geniş ve aydınlık kokpit, tamamı dijital sistemlerle donatılmış, efsane sayılabilecek bir multimedya donanımına sahip. En dikkat çekici iç donanımı ise 17 inç’lik dev konsolu. Her tür kontrol ve iletişimin bu konsol ekranından yapılabilmesi sayesinde, oldukça konforlu bir sürüş keyfi yaşanabilmektedir. Oto pilot özellikleri ise rakiplerine göre çok daha etkilidir. 360 derecelik görüş sistemi ile beklide elektrikli otomobiller ile yaygınlaşmaya başlayan Level 3 oto pilot modu, şimdiye kadar üretilmiş en etkili ve güvenli olanıdır.

Tesla Model S İç Dizayn

Uzun lafın kısası olarak, teknik ve teknolojik bakımdan bir pahalı ve lüks bir sedan otomobil ile spor arabanın birleşimini sunan Tesla Model S, elektrikli motor teknolojisine de sahip olarak, yakıt ekonomisi kadar, çevre dostu olması ve daha önce hiç tecrübe edilmemiş bir otomobil sahibi olma deneyimi sunuyor. Konfor ve sürüş keyfine bir de teknik özelliklerindeki detaylar eklendiğinde, kullanıcılarını nelerin beklediği hakkında çeşitli fikirler elde edilebilir.

Motor ve Teknik Özellikler
Motor 300V Ön ve Arka Elektrik Ünitesi
Beygir Gücü Ön:259 / Arka:503 Ortalama: 680 ps
Şarj Performansı Ortalama 30 Dakikada %95 Şarj
Hız 345 Km/h
Menzil Tam Şarj ile Ortalama 506 Km
Pil/Batarya Türü Li-iyon
Pil/Batarya Kapasite 100 kWh
0-100 km 2,3 Saniye
Tork Ön:375 / Arka:711 Toplam: 1086 nm
Vites Otomatik (Tek Sistem)
Çekiş 4×4 Akıllı WD

 

Fiziksel Özellikler
Uzunluk 4979 mm
Genişlik 1964 mm
Yükseklik 1445 mm
Aks mesafesi 2960 mm
Ağırlık (Boş) 2218,5 Kg
Jant/Tekerlek Boyutları 19/31 İnç
Bagaj 2 Adet
Kapı 4
Koltuk 5+2 (Çocuk)
Renk Seçenekleri 7 Farklı Renk
Garanti Araç: 4 Yıl / Batarya: 8 Yıl

Kullanıcılardan

Tesla Motors’un harikalar yaratan otomobilleri arasında özel bir yer tutan sedanı Tesla Model S, son üretiminden önceki modellerini kullananlardan tam notlar almayı başarmış. Aslında diğer elektrikli araçlar ile kıyaslanamayan Model S için tam anlamıyla doğru bir yorum ve değerlendirme yapılamamakta. Bunun nedeni ise aracın hangi rakibiyle kıyaslanacağının belirlenememiş olmasıdır. Sadece kullanıcıları P100D serisini P85 ya da 100D ile kıyaslayarak yorum ve görüşler bildiriyor. Ancak hangi model ya da seri olursa olsun büyük bir deneyim olarak dillendirilen elektrikli araç, gelecekte otomobil severleri nelerin beklediği konusunda fikirler vermekte. Aracın fiyatları ise kıtalar arasında büyük farklılıklara sahip. ABD üretimi olan araç birleşik devletlerde 147,000 $ Avrupa’da 64,000 – 66,000 € ve Türkiye’de ise 85,000 – 95,000 € aralığında konumlanmış durumda. Ayrıca P100D serisinde özel bir donanım olarak yer alan oto pilot, istenildiğinde donanıma opsiyonel olarak eklenip çıkartılabiliyor. Bu opsiyon fiyatlara da yansıyor. Kullanıcılar ve meraklıları kadar üreticiler ve bayilerinde bazı yorum ve değerlendirmeleri mevcut. Tesla Model S, elektrikli araba kategorisinde uzay çağı teknolojilerini kullanıcılarına sunsa da, farklı bir mobil işletim sistemi olan Apple ile sorunlar yaşamakta. Android işletim sistemi ve diğer mobil cihazlar ile sorunuz şekilde çalışan Tesla, şirket anlaşmaları ile geliştirilen sistemler sayesinde; çeşitli güncellemeler ve yazılım geliştirmeleri ile Apple cihazlarla da yavaş yavaş etkili şekilde çalışmaya başlıyor.

BİR YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın:
Lütfen isminizi yazın