Alman otomotiv firması Sono Motors bir ilke imza atarak temiz hava almanızı sağlayan elektrikli otomobil üretti. Sion adı verilen bu araç, kullanıcı veya yolcular kabine girmeden önce havanın filtrelenmesine yardımcı olmak için yosun kullanıyor. Sono Motors’a göre, doğal yosun kullanılan elektrikli otomobil, geleneksel hava filtresi ile ortak çalışan hava filtreleme yeteneklerini koruyabiliyor.
Sono Motors BreSono Nedir?
BreSono olarak adlandırılan yosun, kabinden giren havayı partiküllerden arındırmak için filtrelemeye yardımcı olur. Ayrıca, yosun ortamdaki nemin de düzenlenmesini sağlıyor. BreSono her birkaç yılda bir normal araba hava filtresi gibi kolayca çıkarılıp değiştirilebilecek şekilde tasarlanmıştır.
Teala Biohazard Defence Mode Nedir?
Direksiyon başındayken, temiz hava soluma isteği geç de olsa giderek büyüyen bir trenddir. Tesla otomobilleri, kabini basınçlandıran ve havanın diğer araçlardan daha iyi temizlenmesini sağlayan bir HEPA filtre ile ortaklaşa çalışan Biohazard Defence Mode adlı bir özelliğe sahiptir. Tesla, geliştirdiği bu sistemin arabanın dışındaki havayı bile temizlemeye yardımcı olduğunu keşfetti.
Bentley Hava Temizleme Sistemi Nedir?
Bentley firması, sürücülerine ve yolcularına daha temiz hava vermeye kararlı görünüyor. 2035 yılından bakıldığında bir Bentley aracın nasıl görünebileceğini gösteren 100 EXP GT otomobil modeli, bagajında bir hava temizleme sistemi barındırıyor. Bu sistem, CO2 seviyelerinin sürekli olarak izleyerek araca özgü bir kokunun dağıldığı kabine temiz hava pompalayan ve içeriğinde sandal ağacı ile taze yosun bulunan bir kokudur.
Hava Temizleme Sistemleri Akıllı Evlerde Neden Kullanılır?
Yukarıda bahsedilen 3 firmanın ürettiği hava temizleme sistemleri, aynı zamanda akıllı evlerde de trend haline geliyor. Akıllı ev konseptinde, Delos Darwin gibi sistemler sağlığımızı iyileştirmek amacıyla, uyarlanabilir yakmayı su filtreleme ve hava kirletici temizleme sistemleri ile birleştiriyor. Bu da akıllı evlerdeki konforu bir kat daha artırıyor.
Elektrikli Otomobil Sion’un Ekran Özellikleri Nelerdir?
Sono Motors tarafından üretilen Sion’a geri dönersek, iç mekanda Tesla Model 3 tarafından kullanılan ekrana benzemeyen ve merkezi olarak montelenmiş 10 inçlik bir dokunmatik ekran bulunuyor. Hatta Tesla Model 3’ün aksine, Sion’da Apple CarPlay bulunuyor. Ayrıca, otomobilin direksiyon simidinin arkasına monte edilmiş ikinci bir ekran daha bulunuyor.
Sion’un Diğer Özellikleri Nelerdir?
Alman yapımı Sion, 35kWh’lık bir batarya kutusu tarafından destekleniyor. Bu değer size biraz mütevazı gelebilir. Fakat, bu batarya arabanın tavanı, kaputu, kapıları ve yan panellerini kaplayan bir dizi güneş hücresi tarafından destekleniyor. Otomobilde toplam 248 güneş hücresi bulunuyor. Sono Motors, bu güneş hücrelerinin günlük 34 km’lik (21 mil) bir sürüş için yeterli enerji sağlayabildiğini iddia ediyor. Birçok kişi için bu özellik, her gün ofise gidip gelmek için ücretsiz bir araca sahip olmak anlamına geliyor. Daha da önemlisi, çoğu zaman aracı şarj etmeye gerek kalmayabilir. Güneş hücrelerini hesaba katmazsak, Sion şarj başına yaklaşık 155 mil menzile sahiptir.
Son olarak, beş koltuklu bu muhteşem otomobilin 25.500 Avroya mal olması bekleniyor. Aracın ABD fiyatları ise henüz açıklanmadı. Şirketin bugüne kadar 10.000’den fazla ön sipariş aldığını da belirtelim. Ancak bu aracın teslimi için biraz beklemek gerekecek. Çünkü, üretimin 2020 yılının ikinci yarısında başlayacağı belirtiliyor.