Elektrikli Araba Fiyatlarını Mevcut Araba Piyasası ile Kıyaslamak İçin En Az 5 Yılımız Var

Arabalar kimileri için bir sevda kimileri için ihtiyaç ve gelir kaynağıdır ancak, soluduğumuz havayı kirletiyor olmaları, son derece düşündürücü. Soruna en etkili çözüm ise şimdilik elektrikli arabalar olarak düşünülüyor. Görünen o ki bu durum yakın zamanda organik yakıtlar kullanan arabaların, birer birer ortadan kaybolmasıyla sonuçlanacak zira, elektrikli araba teknolojileri ve üretimi artış göstermeye başladı. Küresel olarak elektrikli otomobil satış rakamları yalnızca yüzde 10 civarlarında. Çin de ise bu rakam yüzde 40’a ulaşmak üzere. Tüm üreticiler en az bir elektrikli otomobil sürümü ile gelecek yıllar içerisinde piyasa da rekabeti kovalayacak pozisyona gelecekler. Bu tahmin üreticilerin sunduğu konsept modellerin lansmanlarından anlaşılıyor.

Günümüzde elektrikli araba sahibi olmak için büyük meblağlarda masraflar yapmak gerekli gibi ancak, yakın gelecekte üretimlerin artması ve model çeşitliliği, fiyatlarda büyük oranlarda esnemeye yol açacaktır. 2016 yılında elektrikli araba satış rakamları, 1 milyonun üzerindeydi ve 2017’de bu rakamın yüzde 60 oranında arttığı ifade ediliyor. Sert kanunlara ve yaptırımlara sahip Çin, Dünya çapında bu rakamların neredeyse yarısına sahip zira, çevrecilik konusunda yaptırımlar oldukça ağır. Elektrikli araba fiyatlarına etki eden en önemli faktör, batarya setlerini oluşturan Li-iyon pillerin fiyatlarıdır. Geçtiğimiz 5 yıl ortalamasında, 599 $’dan kWh başına 208 $ gibi muhteşem bir fiyat düşüşüne sahne olan piller, aynı zamanda kapasite ve dayanıklılık konusunda da büyük gelişme gösterdi. Bir diğer konu ise 600.000 civarındaki şarj istasyonu sorunudur. Bu rakamların da yaklaşık yarısı Çin ve yakınlarında bulunuyor. Bataryaların ucuzlaması, teknik donanım ve yedek parça kolaylıkları, geri dönüşüm, şarj istasyonlarının yaygınlığı gibi maliyet gerektiren konulardaki gelişmeler, elektrikli araba fiyatlarını etkileyecek faktörlerin başında gelenlerdir. Elektrikli araba konusunda bir diğer konu ise politik destek ve teşviklerdir. Bu konuda yine Çin diğer ülkelere en iyi örnek olarak gösterilir. Şimdilik klasik motor teknolojilerine sahip otomobiller ile elektrikli otomobillerin marjinal faydaları da dâhil edilmek suretiyle, fiyatlarının kıyaslanması zor görünüyor.

Batarya sektöründeki çalkantılar ise elektrikli otomobil satışlarını etkileyecek gibi görünse de, kıtalar arası şirketlerin müşteri talepleri doğrultusundaki mühendislik çalışmaları, hızla devam ediyor. Çin gibi kalabalık pazar payına sahip ülkelere yapılan Avrupalı ve Amerikalı yatırımlar ile uygun fiyatlı, yüksek teknolojili ve gelecekte daha ekonomik biçimde satışa sunulacak model çalışmaları, devam ediyor. Ciddi girişimler arasında Tesla Motors’da yer alıyor. Uzakdoğu batarya teknolojilerinin araştırılması için UBS Group analizcileri, çeşitli marka modellerin batarya performanslarını incelerken, bulunan sorunların ortadan kaldırılmasında etkileyici girişimler, Tesla’dan geliyor. Yine Tesla gibi Amerikan menşeli GM, farklı yatırım ve üretim kaynaklarını, Çin gibi dev pazarlara yöneltme kararıyla Volt modelinin yeni sürümünden bile vazgeçti zira, benzer model geliştirmelerini, daha ucuza gerçekleştirebileceğini düşünüyor.

Görünen o ki, batarya savaşlarına dönüşmüş elektrikli araba geliştirme ve daha uygun fiyatlar ile piyasada tutunma ve rekabet kargaşası, kullanıcıların işine yarayacak gibi. Porsche, Mercedes ve Land Rover gibi lüks sınıfta SUV ağırlıklı elektrikli otomobil üreten Avrupalı şirketler, fiyat indirimleri ile pazarlarında daha fazla pay elde edebilecekler. İlk hedef olarak Avrupalı üreticiler, kWh başına 100 $’lık fiyatlara üretim ve satış planlıyorlar. Özellikle Çin ve diğer kalabalık Uzakdoğu coğrafyasındaki pazarlarda, yerli üreticilerden daha fazla paya sahip olma hevesleri, ucuz elektrikli lüks SUV’ların habercisi olabilir. Aslında elektrikli araba fiyatlarını mevcut araba piyasası ile kıyaslamak için en az 5 yılımız var gibi görünüyor, zira bu süreçte batarya geliştirme başta olma üzere, daha düşük maliyetler ile üretim, şarj ve diğer satış sonrası, destek altyapıları gibi perakende satış fiyatlarını doğrudan etkileyecek gelişmeler, hızlanarak devam edecek.

Önceki HaberElektrikli Araba Piyasası Dolaylı da Olsa Neden Çin’in Elinde?
Sonraki HaberElektrikli Araçlar İçin Akıllı Telefon Uygulamaları mı Yapmak İstiyorsunuz? Bol Şans!

BİR YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın:
Lütfen isminizi yazın