Elektrikli Arabalar Doğal Afetlere Ne Kadar Dayanıklı

Doğal afetlere uğrayan araçlar, ciddi hasarlar ile kullanılamaz hale gelmektedir. Deprem, sel ve yangın, otomobillerin en fazla karşılaştığı doğal afet türleridir. Diğer doğa olaylarından; heyelan, yıldırım, dolu ve aşırı yağış gibi durumlarda görülen zararla, benzer niteliklerde hasarlar alan otomobillerin de, hayati parçalarının kullanılamaz hale gelmeleri, söz konusudur. Gelecekte sıkça karşılaşılacak elektrikli arabalar, doğal afetlere ne kadar dayanıklı soruları gündemde ki konularındandır. Depremde ezilen, yanan, sel gibi doğal afetlerde araçların aldıkları hasarlar, elektrik ile çalışan yeni nesil arabalar hakkında, şüphecilerin tezlerini güçlendiriyor gibi.

Deprem

Deprem konusunda ortaya çıkabilecek elektrikli araba güvenliği konusu için akıllara gelen ilk konu, ezilen bataryaların ne olacağıdır. Ağır hasarlar almış elektrikli arabaların kalbi olan motorlar dâhil, tüm parçalarının değişimi ve yeniden kullanıma girmesi söz konusu olurken, bataryalar tamamen kullanılamaz hale gelebilir. Li-iyon pil teknolojisinin geldiği son nokta olarak belirlenen batarya setleri, elektrikli arabalarda kullanılmaktadır ancak, mobil cihazlardaki pillerinde aynı olduğu ve ezilme gibi durumlarda, pillerin patladıkları, yandıkları ve fiziksel olarak kullanılamaz hale geldikleri de hatırlanmaktadır. Sonuç olarak ezilmiş batarya setleri, hem doğaya hem de ekonomiye büyük zararlar verebilecek durumdalar. Fiziksel dayanıklılık ve pillerin içyapılarındaki gelişmeler halen devam ederken, deprem etkisini yansıtan kazalardaki elektrikli araba pillerinin durumları, geliştiricilerin projelerinde ciddi değişiklikler ile kendini gösteriyor.

Yangın

En kötü elektrikli araba kazası olarak haberlerde yer alan Tesla Model X, sahibinin ölümüyle sonuçlanmış ve aracın oto pilot modunda olması, soruşturmalara yol açmıştı. Ancak aracın yanması farklı soru işaretlerini ortaya çıkarttı. İlk akla gelen yine pillerin güvenilirliği olarak ortaya çıktı. Aslında, farklı zamanlarda pilleri sebebiyle yangına uğramış elektrikli arabaların olduğu da biliniyor. Son model cep telefonlarının pilleri sebebiyle patlaması haberleri ile irkilen elektrikli araba sektörü, batarya setlerindeki güvenlik konularını, yeniden gözden geçirme kararları almaya başladı. Elektrikli arabalarda yangın konusu sadece pil kaynaklı olmayabilir. Oluşan bir yangın sebebiyle ağır hasarlar alacak elektrikli arabaların, durumları da sorgulanmaya başladı. Li-iyon batarya setlerinin yüksek ısıdan kaynaklanan sorunlar ile baş etmesi, bu günkü teknoloji ile zor görünüyor ve organik yakıtlı arabalar gibi yangın esnasında patlama riskleri var. Özel soğutma ve yangın kontrolü sistemleriyle donatılmaları ise elektrikli arabaların yangın konusundaki güvenlik sorunlarına, en iyi çözüm olarak değerlendiriliyor.

Sel

Elektrikli araba konusunda öncü olan Tesla Motors, sel konusundaki ilk sınavını Kuzey California’da verdi. İki metrelik su birikintisi içerisinde kalan araçlar içerisinde, Tesla Model S’i satın alan Rich Rebuilds, aracı baştan aşağı yenileyerek adını duyurdu. Tüm aracın ve batarya setlerinin tuzlu su içerisinde kaldığını gören Rich, 16 modülden 12’sinin iyi durumda olduğunu beyan etti. Tamirat sırasında patlamalar ile tehlike arz eden piller, hasarsız gibi görülseler de oldukça tehlikeli olduklarını kanıtladı. Ayrıca barındırdıkları enerji yüklerinin ölümcül sonuçları da olabilmektedir. Tamiratı ya da kişisel olarak değiştirilmesi büyük sorunlara yol açabilir. Doğal afetler ile su baskınına uğrayan elektrikli arabalar hakkında yapılan araştırmalarda, Nissan’ın sözcülüğünü yapan Wandell, invertör, aktarma organları ve batarya setlerinin su geçirmez olarak geliştirildiğinden bahsederken, Li-iyon pillerin su ile temaslarında yüksek ısı oluşturdukları ancak, su içerisin deşarj ile güvenilir bir hale geldikleri, sızdırmaz yapıları gereği tekrara kullanılabilir olduklarını söyledi. Bunun yanı sıra, elektrikli arabaların devre kartları, kabloları ve diğer elektronik donanımları, sel anında büyük hasar almaktadır. Yeniden düzenlenmiş elektrikli arabaların bu konudaki yeterliliği, bataryaları kadar sorgulanmaktadır.

Deprem, yangın ya da sel gibi doğal afetler, elektrikli arabalarda ciddi hasarlar bırakırken en büyük tehlike bataryaların oluşturduğu konusunda, ortak bir payda da buluşmakta. Yine hasar gören diğer sistemlerin elektriksel ya da fiziksel arızaları, yüksek tamir masraflarına yol açmakta ve tamir sonrasında, ilk günkü kadar etkileyici performanslara ulaşabilecekleri sorgulanmaktadır. Elektrikli araba sahibi olmayı düşünenlerin en iyi yapacakları şey, ciddi sigorta poliçelerine imza atmak olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın:
Lütfen isminizi yazın