Lityum iyon batarya teknolojisi, birçok alanda yaygın olarak kullanılmakta. Özellikle elektrikli arabalar; ister (BEV)tam elektrikli olsun isterse de Hybrid, Li-İyon bataryaların teknik kapasiteleri sayesinde günümüz teknolojileri için beklentilerin üzerinde bir performans gösterir.
Zaman içerisinde mobil cihazlarımızdan da alışkın olduğumuz biçimde Lityum piller, biter ve tekrardan şarj ile kullanılırlar. Ancak uzun süreçler sonunda arıza ya da kapasitif olarak yeterli enerji performanslarını sağlayamayacak duruma gelebilirler. Birçok otomobil markasının farklı garanti seçenekleri içerisinde, kullanıcılarına batarya garantisi de verdiği bilinir. Genellikle bataryaların tamiri ve bakımı yapılmadan belirli testler sununda değiştirilmesi kararı verilmektedir. Yepyeni Li-İyon piller ile elektrikli araba, ilk günkü performans ile yollarda seyreder. Elektrikli araba modellerindeki yaygınlaşma ile garanti ya da diğer yollar ile değiştirilen eski bataryaların ne olduğu sorusu akıllarda yer almaya başlar. Sıradan pil ve diğer enerji depolayıcıların doğaya verdiği zararlar hakkındaki bilinçlenme, bu soruların çoğalmasındaki en büyük neden.
Günümüzde henüz ciddi boyutlarda pil ve batarya seti değişimi ile yığılmış eski Li-İyon pil dağları oluşmadı ancak, bu duruma gelmeden bazı çareler bulunması da önemli. Üreticilerin bu konudaki ilk mühendislik çalışmaları arasında, batarya setlerinin kolayca değiştirilir biçimde elektrikli arabalara yerleştirmeleri önem arz eder. Ancak kullanıcılar farklı yolar ile bu batarya setlerini değiştirmeye kalktıklarında başta ağırlık olmak üzere farklı sorunlar ile karşılaşabilir. Tüm değişim ve bakım konularında elektrikli araba sahipleri, mutlaka servis yetkisine sahip kişilerden yardım almalıdır.
Peki, eski pillere tam olarak ne oluyor? Kullanılmış elektrikli araba bataryalarına ne olduğu hakkında, işte tam olarak bu oluyor! şeklinde cevap vermek için ilk örnek, Formula E yarış takımından bahsetmek gerekir. Formula yarışlarının elektrikli motorlar ile yeniden modernize çalışmalarından eski Li-İyon piller denemeler için kullanılarak, iyonizer sistemi bir daha kullanılamayacak hale geliyor ve imhası öncesinde adeta atomik olarak temizlenmiş oluyor. Yüksek hızlara ulaşan Formula E yarış arabaları, bataryaların ciddi biçimde deforme olmalarına yol açıyor ve yarışlar öncesindeki testlerde bu pillerden alabilecekler son gücü alarak tamamen kullanılamaz hale getiriyor. Eski piller hakkındaki yeni kullanım alanları henüz bitmedi!
Nissan, Japonya’da eski pilleri sokak aydınlatmaları için yeniden değerlendirerek, enerji verimliliği ve tasarrufu sağlanmasında öncü bir otomobil markası. Güneş enerjisi ile dolumu ve enerji tüketimindeki düşük miktarları sayesinde, Li-İyon pillerin sokaklardaki aydınlatmalarda kullanılmasını sağlıyor.
Renault, öncelikle kendi ihtiyaçları için mobil cihazlar ve robotik teknolojilerde kullanarak, yeni pil üretimine alternatifler olarak değerlendiriyor. Pil yapılarını fiziksel olarak değiştirerek ise piyasada farklı araç ve mobil cihazlar için güç kaynağı olarak sunuyor. Ancak henüz bu girişim proje olarak yer almakta.
Portekiz’de kullanılmış ve yıpranmış elektrikli araba bataryaları ev aletlerinde kullanılmakta. Günlük 12,5 kWh enerjiye ihtiyaç duyan bir ev için Nissan Leaf otomobilin 30 kWh bataryası olduğu düşünüldüğünde evlerde alternatif enerji kaynağı olarak kullanılması yaygınlık kazanacak gibi. Kullanılmış elektrikli araba bataryalarına işte tam olarak bu oluyor.
Bu ve diğer tüm örnekler, geri dönüşüm ve daha yeşil bir Dünya için tertiplenen tüm projeler içerisinde en etkilisi haline geldi. Elektrikli arabalar, üretiminden geri dönüşümüne kadar her noktada en iyi çevrecilik örneğidir.