BMW günümüzde kullandığı bataryaları Samsung SDI şirketinden alıyordu. Fakat gelecekteki üretimlerinde sıkıntı yaşamamak için Çin’in en büyük batarya üreticisi olan CATL ile anlaştı. Bu anlaşmayı ise Reuters aracılığı ile duyurdu. Fakat BMW CATL’nin Çin’deki fabrikalarını kullanmayacak, onun yerine Avrupa’da bir tesis kurarak üretimleri burada gerçekleştirecek. CATL yapacağı ilk halka arzından 2 milyar dolar kazanç getirmeyi düşünüyor. Böylelikle firma 2017’deki 23 GWh olan üretim hacmini 2019’da 30 GWh’a çıkarmayı planlıyor. Türingiya’daki yetkililer CATL yöneticilerini Erfurt da bir tesis kurması için ikna etmeye çalışıyor. CATL’nin çalıştığı üreticiler arasında Honda, Byton, NEVS ve Wolkswagen yer alıyor.
CATL’nin bu adımları otomotiv sektörü açısından büyük yenilikler sağlayacağını göstermektedir. 2020’li yıllara geldiğimizde pil ihtiyacı büyük bir pazar oluşturulması bekleniyor. Avrupa’nın elektrikli araba sektörüne kaymasının sebeplerinden biri 2015 yılında Wolkswagen’in yaşadığı emisyon sıkıntısıdır. CATL ve diğer üreticilerin yaptığı yatırımlar birçok ülke tarafından dikkat çekmektedir. Yıllar sonra şüphesiz farklı modeller göreceğiz.
Nissan ve Renault da Çin’de özel elektrikli araba üretme arayışlarına girmektedir. Bunun için CATL ile anlaştı. Yapılan anlaşmaya göre iki marka başlangıçta birer adet üretilecek araba için batarya desteği alabilecekler. Nissan markası Nisan ayında Çin’de üretimini yapacağı Sylphy elektrikli aracını tanıtmıştı.
Geleceğin Teknolojisi
Wolkswagen Grubu, Renault Grubu ve Çin’in lider akü üreticisi Çağdaş Amperex Teknolojisi, elektrikli motorlu araçlara geçişi destekleyecek, Avrupa’nın tesis ağını genişletmek için büyük adımlar attı. Renault, Fransa’yı elektrikli araçlar için “mükemmel bir merkez” haline getirmek için 1 milyar avro yatırım yapacak. Otomobil firması, Douai’deki fabrikasında yeni geliştirdiği elektrik platformunu tanıtacak. Firma Flins’teki küçük çaplı Renault Zoe hatchbackın üretim kapasitesi ikiye katlanırken, Maube’deki otomobil firması ise Kangoo minibüsün yeni modeline yatırım yapacak.
Renault ayrıca Cleon’da elektrik motoru çıkışını üç katına çıkararak yeni nesil bir motor sunacak. Böylelikle daha verimli bir otomobil olacaktır. CATL, Almanya’nın Erfurt kentinde, BMW de dahil olmak üzere Avrupa’daki otomobil üreticilerine lityum iyon pil tedarik etmek için bir fabrika kuruyor. Ayrıca CATL yaklaşık 4 milyar euro değerinde pil hücresi üreteceğini söyledi. Bu bataryalar 2021’de üretime geçecek olan BMW’nin Vision iNEXT tam elektrikli SUV versiyonu gibi modeller için ayrılmıştır.
Elektriğin Gücü
Bölgenin 1 numaralı otomobil üreticisi Volkswagen Grubu, bu yıl bölgedeki en büyük elektrik üretim gücünü koruyor ve Wolkswagen’in Audi ve Porsche gibi markaları için 14 tesisi bulunuyor. VolksWagen, Almanya’nın Zwickau’daki fabrikasını Volkswagen, Audi ve Seat markaları için MEB tabanlı araçlar için bir üretim merkezine dönüştürmek için 1 milyar avro yatırım yapmaktadır. VW, tesisin, elektrikli araçlar için Avrupa’nın en büyük söz sahibi bir merkez olacağını söyledi. EV üretimi, VW markasının Golf boyutundaki I.D. ile 2019’da Zwickau’da başlayacak. elektrik hatchback. EV üretimi, VW markasının Golf boyutlu elektrikli hatchback’i ile 2019’da Zwickau’da başlayacak.
Sırada, Avrupa’da 10 e-fabrikası bulunan Renault-Nissan-AvtoVAZ var. Daimler, tamamen sahip olduğu yan kuruluş olan Accumotive ile birlikte sekiz fabrika ile üçüncü sırada yer alıyor. Genel olarak Avrupa’daki otomotiv haberleri e-araba ve parça haritası olarak yapılmaktadır. Bölgede elektrik araçlar, aküler ve parça üreten 61 site gösterilmektedir.
Sektör, kirliliği azaltmak ve AB’nin sıkı emisyon hedeflerini karşılamak amacıyla elektrifikasyona doğru giderek daha fazla ilerliyor ve harita ise bunu yansıtmak için sürekli olarak değişiyor. ElringKlinger sponsorluğunda, E-Araba ve Parça Haritası, Avrupa’nın elektrifikasyona doğru ilerlemesindeki gelişmeler hakkında bilgi almak isteyenler için kaynaktır.