Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji şeklinde depolayan ve gerektiği durumlarda dışarıya tekrar elektrik enerjisi olarak veren araçlara verilen isimdir. Kısacası aracın bataryası olarak da nitelendirilebilir. Günümüzde pek çok araçta kullanılan aküler elektrikli arabalarda da kullanılır. Elektrikli araba aküsünde diğer pek çok araç aküsünden farklı olarak yalnızca kurşun- asit teknolojileri değil; aracın modeline, motor gücüne ve performansına göre lityum, iyon, nikel, metal, hidrür gibi asit teknolojileri de sıklıkla tercih edilmektedir.
Elektrikli Araba Akü Ömrü
Bir elektrikli araba aküsünün tükenme süresi aracını menziline göre farklı değerler alabilmektedir. Günümüzde pek çok elektrikli araba modeli bulunduğu için akülerin tükenme süresi de çok çeşitlidir. Bu sebepten ötürü elektrikli araba akü ömrü aracın modeli ile ve bunun yanında modelin sahip olduğu teknik özellikler ile ilişkili olup net bir süre belirtmek mümkün değildir. Yalnızca aracın menzili ile akünün tükenme süresi arasında ters bir orantı olduğu söylenebilir.
Akü Kiralama
Elektrikli araba akü fiyatları oldukça yüksek olduğu için bazı sürücüler akü satın almak yerine kiralamayı da tercih edebilir. Yalnız günümüzde pek çok sürücü aracın aküsünü aracı satın alırken fiyata ek olarak düşünüp satın almaktadır. Bunun sebebi ise elektrikli arabanın devamlı kullanılacak bir araç olması ve uzun zamanlı akü kiralama bedelinin tek bir sefer akü satın alma bedelinden çok daha pahalıya mal olmasıdır.
Elektrikli Araba Aküsü Kaç Volt?
Aracın yapısında bulunan motorun gücüne ve teknik özelliklerine göre araç aküsünün çalışmak için ihtiyaç duyduğu volt değeri de farklılık gösterebilir. Sayısal olarak bir değer belirtmek gerekir ise 16,5 kilowatt güce sahip bir dc motorun çalışması için gereken gerilim değeri 460 volttur. Motor gücü, araç performansı ve araç menzil değeri gibi faktörler ile volt değeri doğru orantılı olarak artış ya da azalış gösterir.
Batarya Vergisi
Elektrikli araba sahipleri her ay düzenli olarak devlete bir miktar batarya vergisi öder. Bu vergilerin değeri araç modellerine göre birbirlerinden farklılık gösterir. Örnek verilecek olursa Renault Fluence elektrikli arabaların aylık batarya vergisi 200 TL’ dir. Aslında araç batarya vergisi uygulaması günümüzde pek çok araç sahibi tarafından çok büyük tepki görse de hâlâ uygulamadadır.
Batarya Ağırlığı
Elektrikli araba bataryaları ağırlık olarak araba ağırlığının oldukça büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Aynı zamanda ağırlık değerleri ise modelden modele ve aracın sahip olduğu teknolojilere, performansına, menziline, çekiş gücüne kısacası pek çok özelliğine göre değişiklik göstermektedir. Mesela Renault Fluence’ nin ilk ürettiği elektrikli arabalarda bulunan bataryalar 290 kilogram ağırlığa sahip iken ikinci nesil üretimlerde bataryalar 305 kilogram ağırlıktadır.
Hızlı Şarj Süresi
Elektrikli arabalarda hızlı şarj hayatın aksamaması ve normal bir şekilde seyrine devam etmesi için son derece büyük önem arz etmektedir. Peki hızlı şarj süresi ne kadardır? Hızlı şarj süresi araç modellerine göre birbirinden farklılık gösterebilse de genel olarak yarım saat ile iki buçuk saat arasında değişmektedir.
Elektrikli Araba Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur?
Elektrikli arabaların şarj edilmesi için özel olarak inşa edilen yapılara şarj istasyonu adı verilir. Son yıllarda elektrikli araç kullanımının hızlı artması ile şarj istasyonlarının sayısı da büyük bir artış göstermiştir. Şarj istasyonu kurulumu enerjinin ulaşabildiği her yerde ve herkes tarafından yapılabilmektedir. Bundan kısa bir süre önce şarj istasyonu kurma şartı kişinin lisans ya da ön lisans mezunu olmasına bağlı idi. Ancak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun hazırladığı taslak ile artık böyle bir şartın gerekli olmadığı ifade edilmiştir. Elektrikli araba şarj istasyonu tıpkı akaryakıt istasyonları gibi araca enerji sağlayan yapılar ile çalışmaktadır.
Elektrikli Araba Kaç Paraya Şarj Olur?
Elektrikli arabaların şarj fiyatları sahip olduğu teknik özelliklere, motor gücüne ve menziline bağlı olarak farklılık gösterebilir. 400 kilometre menzile sahip bir araç ortalama 25- 30 liraya şarj edilebilir. Menzili arttıkça ve araç teknik olarak geliştikçe şarj fiyatı da artış gösterir.
Kaç Dakikada Şarj Olur?
Pek çok nitelik gibi şarj süreleri de modellerine ve daha bir çok özelliğine göre farklı değerlere sahiptir. Elektrikli araçların genel olarak şarj süreleri bir saat ile beş saat arasında değer alabilmektedir.
Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?
Elektrikli arabalar, şarj istasyonlarında bataryaları prize takılarak şarj edilir. Elektrik prizlerinden boş bataryalara elektrik enerjisi aktarılır. Bu elektrik enerjisi batarya araca takıldığı zaman aracın hareketini sağlamak amacı ile kullanılır.
Elektrikli Araba Nerede Şarj Edilir?
Elektrikli arabaların şarjı için şarj istasyonları yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca son zamanlarda tasarlanan projelerde yeni yapılan evlerde elektrikli araba şarjı için uygun sistemler kurulması da hedeflenmektedir. Bu şekilde araç sahibi her birey, evinden çıkmadan rahatlık ile aracını şarj edebilecektir.