Bell Nexus, Bell havacılık şirketinin yeni nesil hava taksi konsepti. Konsept, ilginç tasarımıyla dikkatleri çekerken Bell hybrid motorların güçlü desteğiyle 6 döner kanatlı sistemi, kalkış-iniş için pist ve rampa gibi alanlarına ihtiyaç duymuyor. Çok yakında Uber hava servisi ile Nexus, şehirlerarası yolcu taşımacılında söz sahibi olacak gibi görünüyor.
Uçan elektrikli arabalar ile taksi ya da daha kalabalık toplu taşıma işlemleri gitgide daha popüler hale geliyor. Bell, Fort-Teksas menzilli uçan taksisini bu popülerliğe borçlu. Bell hybrid elektrikli uçan araba, Uber aracılığıyla 2020 yılı ortalarında piyasaya sürülerek, ucan taksilerin popülerlikten daha öte konumlarda seyahat tercihi olarak değerlendirileceğinden emin gibi görünüyor.
Her dönem ciddi projeleri ve geçen yıl, biri ticari bir ise askeri VTOL teknolojisine sahip elektrikli uçak üreticisi olan teknoloji şirketi, ucan araba ve taksi projeleriyle yeniden Dünya’nın kabul ettiği bir marka olarak adını duyurdu. eVTOL hedefi ile elektrikli ucan araçlar pazarında büyük bir rekabet avantajı yakalamayı planlayan Bell, taşımacılıktaki tecrübesiyle Uber ile ciddi anlaşmalara imza attı. Uber ise şehir içi tabanlı trafiği en asgari düzeye indirecek uçan taksi ağı planına oldukça sıcak bakıyor.
İki şirketin gelecek hedeflerine yön verecek olan elektrikli uçan taksi için henüz çok detaylı bilgi yok ancak, Bell yaklaşan proje tarihiyle birlikte bir miktar detayı meraklılarıyla paylaşmaktan çekinmedi. İlk detaylar kabin ile ilgili. Aslında tam anlamıyla bir prototipt üretilmiş değil. Adını Nexus olarak koydular ve bazı detaylar hakkında bilgiler paylaştılar haberleri tam olarak gerçeği de yansıtmıyor. Bell, henüz tam olarak bir isme sahip olmadığını ancak projede artık benimsenmeye başlanan Nexus adının elektrikli uçan taksiye yakıştığını beyan ederken Bell yenilik direktörü Drennan, beş kişilik hava aracının 600 kg’lık kapasitesi olacağını, hybrid teknolojiye sahip motorları ile dikey iniş-kalkış(VTOL) sistemiyle hareket edeceğini beyan etti.
Drennan, projelerinin CES’te uyduruk geçit törenlerinde göstermelik bir hava konsepti olmakta daha ileri bir tasarım olduğunu söylerken, helikopter taksi endüstrisi petrol fiyatlarındaki düşüşün neden olduğu havacılık sektöründeki bozulmalara yol açtığını dile getirdi.
Küresel havacılık şirketi Textron Bell, Cessna Air, Beevhraft ve diğer irili ufaklı firmaların çatı şirketi olarak bilinir. VTOL teknolojisine ait gelişmeleri helikopter taşımacılığına bir avantaj olarak değerlendiren şirket, Uber’in 2016 yılından beridir ciddi destekçisi olmaya devam edecek. Aslında Textron’a göre Uber taşımacılığın hayali ve Bell elektrikli hava aracına uygun, çatıdan çatıya çağrı ve seyahat, otonom sürüş ile dikey iniş ve kalkış sistemleri henüz hazır değil. Hatta bu sistemin hayata geçirilmesi için gerekli altyapı bile henüz projelendirme aşamasında ciddi sorunlar ile karşı karşıya. Konunun uzmanları ise bu şekilde hava taşınmacılığının yasal engeller ve pratikte ne kadar başarılı olacağı konusunda endişeli.
Bir diğer sorun ise rekabet. Uber hava taşımacılığı rekabetinde diğer 19 şirketin ilk hedefi konumunda. Bell hybrid elektrikli uçan araba, Uber aracılığıyla 2020 yılı ortalarında piyasaya sürülecek fakat Google, Airbus ve Boeing gibi dev firmaların elektrikli hava taksi projeleri, oldukça iddialı. Bu rekabet koşullarında daha iyi bir konuma gelmek için Uber, konusunda uzman uçak üreticileri, emlak uzmanları ve teknik şirketler ile anlaşmalar sağladı.
Uber elektrikli hava taksi filosunun içerisinde Bell Nexus gibi özel geliştirilen Hybrid tahrikli VTOL aracın başarılı olup olmayacağı ise halen tüm ortakların kafalarındaki soru işaretlerinden. Zira müşteri tercihleri de bu aracın performansını etkileyecek. Bu düşünceleri kırmak için ilk prototipin, elektrikli hybrid karmasıyla ticari uçak gibi değerlendirilerek, denemelerindeki başarısının önemini vurgulayan Uber havacılık mühendisliği birim yöneticisi Mark Moore, Bell’in yaptıkları için çok heyecanlı olduklarını, eVTOL denemeleri yapan diğer firmalardan oldukça ileri ve başarılı olduklarını söyledi.