Hacivat Elektrikli Araba

Bursa Uludağ Üniversitesi mühendislik fakültesi öğrencilerinin tasarladığı ilk elektrikli otomobile Hacıwatt (Hacivat) ismi verildi. Büyük beğeni toplayan Hacivat elektrikli araba 120 kilometre hıza ulaşabiliyor. Ayrıca, aracın menzil kapasitesi ise 100 kilometreyi buluyor.

Hacivat 13 Mühendis Adayının Tasarımı

Makine, elektrik-elektronik, mekatronik, metalurji ve malzeme mühendisi adayı 13 öğrenciden oluşan bir ekip uzun süren çalışmaları neticesinde bataryası dışındaki bütün parçalarını kendileri üreterek bu sıra dışı elektrikli aracı yapmayı başardı. Azami hızı 120 km olan aracın ağırlığı yalnızca 300 kilogram. Hacivat’ın 100 kilometredeki yakıt sarfiyatı ise 1 lira 30 kuruş olarak hesaplanıyor. Bu prototip otomobilin bataryası 2 saat gibi kısa bir sürede şarj olabiliyor. Araç tam dolu batarya ile 150 kilometre yol alabiliyor. Mühendislik öğrencileri, bu yıl ikinci otomobili de yapmayı başardı. Öğrenciler Hacivat elektrikli araba konseptiyle Uludağ Üniversitesi ile beraber TÜBİTAK Elektrikli Araçlar Yarışması’nda boy göstermeyi planlıyor.

Hacivat’ın Yapımına 2018 Yılında Başlandı

Hacivat elektrikli arabanın yapımına 2018 yılının ilk aylarında başlandı. Aracın projesi, uzun bir çalışma sonucunda bilgisayar ortamında hazırlanarak montaj aşamasına geçildi. Arabanın montajından sonraki 2 ay içerisinde ise aracın diğer detayları tamamlanarak projenin somut hale getirilmesi sağlandı. Hacivat’ın yalnızca 300 kilogram ağırlığa sahip olmasında, tamamen alüminyum malzemeden oluşan bir şasiye sahip olması etkili oldu. Araç kullanıcısı ve bir yolcu ile birlikte toplam 2 yolcu kapasiteli bu otomobil menzili ve enerji tasarrufu ile göz dolduruyor. Aracın 2 saatte şarj edilebiliyor olması ise gerçekten elektrikli araba pazarında yeni bir çığır açabilir. Çünkü henüz piyasada normal şarj süresi bu kadar kısa olan başka bir araç bulunmuyor. Aracın bataryası haricindeki tüm malzemelerinin öğrencilerin emeğinin ürünü olduğu ifade ediliyor. Hacivat elektrikli araba yapan ekipte 9 makine, 2 elektrik-elektronik, 1 mekatronik ve 1 metalurji ve malzeme mühendisi yer aldı. Aracın yapımında Bursa’daki sanayiciler destek verirken, arabada Bursa’yı temsilen Bursaspor’un renkleri olan yeşil ve beyaz renkler yer alıyor.

Hacivat elektrikli araba projesi, bir yandan Uludağ Üniversitesinin TÜBİTAK’ta temsil edilmesini sağlarken, diğer yandan da öğrencilerin mühendislik alanları ile ilgili pratik yapmasını yardımcı oluyor.

Önceki HaberTesla’nın Menzil Rekorunu Kırmak İşte Bu Yüzden Kolay Değil
Sonraki HaberApple Elektrikli Araba

BİR YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın:
Lütfen isminizi yazın