Türkiye'nin İlk Elektrikli Faytonu Payitaht Gücünü 30 Attan Alıyor

İstanbul merkezli şirket 1995 yılında kurulurken ilk üretim hedefleri, vakumlu yol süpürge ve temizlik araçlarıydı. Yıllar içerisinde başarılı patentli araçları Dünya’nın birçok ülkesinde beğeni alırken hybrid ve elektrikli yardımcı araçlara dair projelere ağırlık vermeye başladılar. 2000’li yıllardan sonra özellikle elektrikli golf arabaları üreten marka, 2008 yılında farklı bir ihtiyaca binaen ilginç bir proje içerisine girdi. Türkiye’nin ilk elektrikli fayton patentini alan şirket, % 75 yerli imalat elektrikli faytonları ile ilgi çekiyor.

Üretim faaliyetlerini Denizli’nin Sarayköy ilçesinde sürdüren şirketin kurucusu Haluk Şahin’in imzasını taşıyan Türkiye’nin ilk elektrikli faytonu Payitaht, özellikle son yıllarda oldukça sükse yaratan İstanbul Adalar ve benzer turistik alanlardaki atlı faytonlar ile ilgili tüm sorunlara atfen tasarlanmış. Nostaljik ve klasik araç severler ile hayvan severlerin gönüllerine hitap eden Payitaht, daha temiz bir Dünya için elektrikli motorların tüm Dünya’da farklı projelerde boy göstermesi ve hayvan haklarının gereken düzeyde sağlanması için muhteşem bir çalışma.

Yerli Elektrikli Fayton

İlk sürümlerinin İETT (İstanbul Elektrikli Tramvay ve Tünel İşletmeleri) tarafından onay almasından sonra bölge ihtiyaçları için daha da geliştirilmiş ve süslenmiş modelleri tanıtılan elektrikli fayton payitaht, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Adalar yönetimleri tarafından onaylanmasının ardından, 300 civarında atlı faytonun yerini alacak. Yerli üretim faytonun teknik ve diğer özellikleri bakımından Dünya’da rakibi yok. Almanya’dan Dubai’ye kadar birçok ülke, elektrikli faytonun cazibesine cevap olarak siparişlerini arttırmış durumda.

Elektrikli Fayton Adalar

Fark Yaratan Özellikleri

Fayoto markasının son gözdesi Payitaht, yerli teknolojiler ile araç geliştirilmesi girişimlerinin hangi boyutlara ulaştığının ilginç bir ürünü. Özellikle adı verilirken Osmanlı el sanatlarından faydalanan zanaatkâr mühendisler, aracın meraklılarından beklenen ilgiyi görmeyi başarmışlar. Elektrikli arabanın fayton olmasına rağmen, kullanılacakları bölgedeki trafik şartlarına uygun şekilde; ön ve arka far, sinyal, korna gibi sistemler ile donatılması olması, klasik atlı faytonlara göre çok daha güvenli seyahatlerin sağlanması adına önemli. Farklı hava şartları için geliştirilen yumuşak katlanır tavanı ise ada havasının daha iyi hissedilmesini sağlayacak. Elektrikli motor ve diğer tekniği bakımından da beklentileri fazlasıyla karşılayacak olan Türkiye’nin ilk elektrikli faytonu Payitaht, nostaljik atlı faytonlara göre çok daha avantajlı ve ekonomik.

Motor ve Teknik Özellikler
Motor 10 kW AC Elektrik Ünitesi
Beygir Gücü 30,5 Hp
Hız – Km/h (Bölgesel Limitlere Göre Ayarlanabilir)
Menzil Tam Şarj ile 80-100 Km
Şarj Süresi 8 Saatte % 100
Yakıt Türü/Şarj Tipi Elektrik AC
Pil/Batarya/Depo 225 A 6V 8 Adet
Fren  4 Tekerlekte Hidrolik
Kontrol Ünitesi 48 V AC

 

Fiziksel Özellikler
Uzunluk 3800 mm
Genişlik 1650 mm
Yükseklik 2300 mm
Taşıma Kapasitesi 500 Kg
Ağırlık 900 Kg
Kapı
Koltuk 6+1
Bagaj
Direksiyon Tekniği Krameyer
Tekerlek 3,50 x 21 Şişme Şambrel  + Dolgu Sistem

 

Meraklılarına

Halen çeşitli makamlardan onay ve destek bekleyen elektrikli fayton Payitaht, gelişimlerini şirket başarısı olarak devam ettiriyor. Üretim ve diğer maliyetlerinin daha avantajlı duruma gelmesi, talep artışına bağlı ancak, özellikle fayton denildiğinde akla gelen İstanbul Adalar, bu konuda oldukça ılımlı. Bir elektrikli faytonun henüz kaç paraya mal olduğu ve yurt içine kaça satılacağı belli değil. Turizme katkısının belenenin üstünde olacağı ise kesin gibi zira her tür ve renkte üretiminin sorunsuz olarak gerçekleşeceğini bildiren şirket yöneticileri, atlı faytonlara göre çok daha farklı avantajları olacak olan modellerinin kendisi bile turist çekecektir, açıklamasında bulunuyorlar.

BİR YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın:
Lütfen isminizi yazın